Borough Market – Londons eldste marked lever i beste velgående

«Borough Market har historie over 1000 år tilbake i tid, og er Londons eldste marked – med god margin. I 2019 er det fortsatt et yrende liv i dette matmarkedet, som selger alt fra grønnsaker, ost, sjokolade, trøfler og fisk til…ja, det aller meste som er spiselig. Her kan du også sette deg ned og nyte din lunsj, så fersk og velsmakende det bare er mulig å få den.»

Skal du besøke ett marked når du er i London, vil Borough Market være det naturlige valget. Både geografisk plassering, matutvalg og ikke minst atmosfære, gjør det til en magnet for lokale kunder, matelskere og oss «kikkere».

Tilstedeværelsen av Borough Market er sågar lovbestemt av Parlamentet gjennom en egen lovstemmelse fra 1754: «The Market will be an estate for the use and benefit for ever».

Her var det ikke snakk om noen uker, måneder eller års tilstedeværelse – nopp! Her skal markedet være til EVIG TID!

img_6362

Denne lovbestemmelsen var viktig da jernbanen «pløyde» igjennom området i 1862. Markedet ble bevart og banen måtte heves over markedsbodene. Jernbanen medførte et oppsving i omsetningen, da tilfang av både varer og kunder økte i årene fremover.

img_6395

Ansvaret for å forvalte denne evigvarende oppgaven ble lagt til et veldedighetslegat. Styret består av frivillige og ubetalte personer, og ledes av Bengü Said – en forsker på folkehelse og mage- tarmsykdommer (!) Er ikke noe rart markedet er kjent for god kvalitet.

img_6380

Allerede på 990-tallet kom kjøpmenn langveis fra for å selge sine råvarer på markedet. I starten var det hovedsakelig grønnsaker og frukt som ble omsatt her.

Kundene var både vanlige innbyggere og lokale kjøpmenn. Markedet er stolte av å kunne fortelle:

«First and foremost, though, it is a source of genuinely exceptional produce. Many of the Market’s stallholders are themselves producers: the farmer who reared the animal, the fisherman who caught the fish, the baker who baked the bread. Other traders have built their reputations on seeking out small-scale artisan producers and bringing their wares to Borough.»                     – Borough Marked

Den høye kvaliteten på råvarere her har holdt seg i alle år, noe som i dag gjør at Borough Market fremstår som kanskje Storbritannias fremste.

De beste restaurantene og kokkene i London kjøper derfor i stor grad sine råvarer herfra. Kvaliteten gjenspeiles også på prisene. Det er ikke her man kjøper den billigste maten. Kvalitet koster.

Mange lokale innbyggere handler derfor her når det er en spesiell anledning. Daglige råvarer kjøpes oftest på det lokale supermarkedet.

Det finnes mat til de fleste anledninger. Utvalget her er ganske enkelt helt enormt. Ostediskene bugner av smaker og lukter.

Deler av markedet ligger under jernbanelinja inn til London Bridge Station. Dette skaper en helt unik atmosfære.

Det er fler innganger til markedet som strekker seg over et stort område sør for London Bridge. Nærmeste nabo på nordsiden er Southwark Cathedral.

Mange av handelsmennene har vært her i «evigheter».

Det er en nytelse å gå rundt og lukte og se.

Lee Brothers har levert turnips her siden 1875.

Sjømatutvalget er imponerende. Her blir selv de mest kresne ganer fornøyde. Og ja, alt er dagsferskt.

Slow Food UK (ekstern lenke) jobber tett med Borough market. Slow Food handler om å dyrke de enkle gledene ved god mat i godt selskap og koble matgleden med en forpliktelse overfor dyr, natur og mennesker.

Det er en opplevelse å bare rusle rundt og kjenne luktene, se på alle de kjente og ukjente matvarene…og se på folk. Folka bak diskene har en omtanke og kjærlighet til produktene sine som man vanligvis må til Italia for å finne.

Et typisk eksempel på utvalget. Oliven er ikke bare oliven.

En viktig del av markedet i dag muligheten til å ta lunsjen her. Dette er en forholdsvis ny mulighet her.

Det er en fornøyelse å se hvordan de forskjellige fagfolkene utfører jobben sin. Jeg har aldri sett en så lidenskapelig slakter jobbe med kniven sin. Han byttet kniv hele tiden, ut fra hvor på låret han skar. Det ble også smaksprøver til bloggern.

Shellseekers Fish & Game ble etablert av Darren Brown da han var i Royal Navy. Han dykket langs kysten av Devon, samlet noen skjell og muslinger som han solgte lokalt. Noen år seinere livnærer han seg selv og flere andre  – og selger fangsten fra Jurassic Coast (intern link) på Borough Market.

Hvit trøffel – ofte kalt «det hvite gull» er verdens nest dyreste delikatesse (nest etter den hvite kaviaren). Dagens pris ligger på kr. 38000 pr. kg. Det var gratis å løfte på lokket og lukte.

Hjemmelaget, vellagret og kortreist  fra den engelske landsbygda.

Hva med å avslutte dagen med litt engelsk håndlaget toffee?

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..