Verdensavstedet Jurassic Coast i Dorset – 185 millioner år med geologisk historie

«Før vi kjørte på kryss og tvers i Dorset sommeren 2017, hadde jeg aldri hørt om hverken Lulwort Cove, Stair Hole, eller Jurrasic Coast (Jurakysten). Dette er en fantastisk kyst å utforske med leiebil, selv for oss ikke-geologer.»

Mer enn 1 million mennesker kommer hit hvert år for å oppleve den storslagne naturen man finner langs Den engelske kanal i det sørlige England. Hele kyststrekningen – som strekker seg fra Exmouth i East Devon til Studland Bay i Dorset, er på 154 km lang og stappfull av små og store severdigheter, landsbyer og kuriositeter. Det er også et vegnett med smale veger her, så bare MÅ oppleves. Les om vegene her.

Dagens blogg tar for seg Lulewort Cove og Stair Hole. Andre deler av kysten har jeg allerede skrevet om, men flere vil komme etter hvert. Og ja, vi skal tilbake hit om ikke lenge. Det er fortsatt så mye igjen å utforske her.

IMG_6421
I forbindelse med innrulleringen på UNESCO´s verdensarvliste i 2001, var Prinsen av Wales her på besøk 3. oktober 2002 og satte ned dette monumentet.

Jurassic Coast ble satt på UNESCO´s verdensarvliste i desember i 2001, som det første naturområdet i Storbritannia. Geologene har dokumentert en spennvidde på 185 millioner år av geologisk historie, hvor erosjonen ved kysten avdekket en bortimot uavbrutt sekvens av bergarter som dekker de geologiske epokene trias, jura og kritt. (Kilde: wikipedia).

IMG_6431
Dette er den engelske kysten i et nøtteskall. En grov og nesten utilnærmelig kyst, med små viker og landsbyer på de mest bortgjemte steder.

Når man først kommer hit, bør man sette ca halve dagen. Det er svært godt tilrettelagt med parkering, bading, servering, i tillegg til kilometervis med turstier.

fullsizeoutput_f39
Luleworth Cove og Stair Hole ligger en kort times kjøring sørvest for Bournemouth. Videre er det bare snaut 1,5 times kjøring fra Southampton, hvor du enkelt leier en bil. Kartutsnitt: Google Maps.

I området er det også enkelt å finne et overnattingssted. Her anbefales de små private overnattingsstedene. Les mer om overnatting, B&B og The Little Green Book –  her.

IMG_6430
Luleworth Cove dannet av havet gjennom millioner av år.

Den smale åpningen i Luleworth cove har gjort at havet har presses inn og har grovt ut fjellet innenfor. Denne brukes nå som trygg havn, østersproduksjon (!) og badestrand med 185 millioner gammel sand.

IMG_6432
WARNING- skiltet var nok ikke enkelt å forstå for alle…

Kysten og klippene her er fantastiske, men høye og stedvis porøse. Man skal derfor bruke hodet og følge skiltingen. Det kommer også plutselig kastevinder som kan ta godt tak hvis du står for nære kanten.

9 dager etter vårt besøk her – 14. august, måtte Kimmeridge Coastguard rykke ut med helikopter og redde en mann som falt ned her. Han overlevde, men fikk store skader. Kystvakten opplyste da til lokalavisen Daily Echo at de hadde hatt 3 lignende redningsoppdrag den seinere tiden.

IMG_6424
Stair Hole er en fjellformasjon som ligger rett sør for Luleworth Cove.

Stair Hole er en liten vik som om noen hundre tusen år kan bli like stor som Luleworth Cove. Steinformasjonen utenfor er i ferd med å brytes ned av havet.

IMG_6417
Den midterste av de tre åpningene i  Stair Hole.

Havet graver seg stadig større åpninger i fjellet, og har allerede tre innganger.

fullsizeoutput_fff
Det er høyt ned fra utsiktspunktet.

Utsikten over Stair Hole er fantastisk. Helt nede til høyre i bildet skimtes en fjellklatrer som nettopp hadde falt i vannet. Han forsøkte å friklatre oppunder den største huleåpningen.

 

 

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..