En litt annerledes påskestemning i Torshovdalen

«Torshovdalen er klar for en litt annerledes påskeutfart i år. De kommunale tilbudene i parken er stengt, og myndighetenes smittevernregler legger en demper på hva som kan gjøres. Allikevel er det mye folk her – dog de fleste med god avstand til hverandre. Påskestemningen kommer sigende.»

Torshovdalen er et gammelt og svært populært parkområde i Oslo, kun et lite steinkast sørvest for Sinsenkrysset. Allerede under boligutbyggingen av Torshov i 1934, ble dette området skånet for utbygging. I dag er det et yrende liv her både sommer og vinter.

Selv under Coronavirus-epidemien vi er midt inne i, er det et yrende liv her – bare på en noe mer distansert, forebyggende og oppfinnsom måte.

img_8203
Her holder man seg utenfor 2-metersgrensen til helsemyndighetene. 

Aller først: Torshovdalen er ikke det samme som Torshovparken. Torshovdalen ligger øst for Torshov, helt inntil Riksvei 4 og Mailundveien, mens Torshovparken ligger litt lengre vest, midt inne i boligområdet Torhov.

img_8196
Her hadde en tobarnspappa satt opp teltet. Mest sannsynlig for å tilfredstille en 4-årings masing om telttur, samt gjøre bleieskiftet på minstemann enklere.

En av mange fordeler med dette parkområdet i forhold til de mange andre parkene i Oslo, er den fantastiske utsikten man har over byen. Hele Torshovdalen ligger i en skråning som måler ca 900 meter fra topp til bunn. Dette gjør at dalen svært populær som treningsområde både for løping og sykling.

Det er også flate platåer her som gir gode muligheter for alle slags typer aktiviteter og lek. Det er overraskende stor spredning på aldersgruppene her, fra barnehagebarn til de store og ganske kule gutta på skateboard.

img_8219
En av de mer uvanlige aktivitetene vi fant i dag var golf. Dette fungerte tilsynelatende veldig bra, da Torshovdalen er stor og har armsleng til de fleste. 

Siden utsikten er så uvanlig fin herfra, har Oslo kommune etablert et stort antall krakker og forskjellige sittemuligheter her. Tilfeldighetene vil ha det til at krakkene også er plassert slik at de er godt innenfor helsemyndighetenes krav til avstand.

img_8201
Her er det bare å sette seg på den krakken du vil. Avstanden til naboen er ivaretatt.

Torshovdalen inngår i et sammenhengende parkmessig belte og turveier gjennom byen. Begrunnelsen var den tids begynnende tenkning om behovet for lys, frisk luft og tilgang til natur for byens befolkning med den positive virkningen dette har folkehelsen.

img_8202
Torshovdalen utforming gjør at du er garantert nok vind til drageflyging. 

Torshovdalen har flere skulpturer. Den desidert største mest iøyenfallende er helt klart «Hodet NN» av kunstneren Marianne Hesker. Modellen til hodet var et dukkehode fra et loppemarked i Paris.

img_8208
«Hodet NN» er 7 meter høy og har en vekt på 4 tonn.

Konseptet er at det skal være et monument over ingen, og alle. Det skal sette tankene i sving hos folk, undring og ettertanke.

Kunstneren sier: Skulpturen er tom inni, og har plass til store tanker. Hva enn man tenker om hodet, kommer det fra en eget hode. En «thinktank».

Hun fikk selv velge hvor skulpturen skulle stå. Dette stedet midt i Torshovdalen var perfekt, sier hun. Hodet har utsikt og oversikt over hele hovedstaden.

img_8199
Det er godt med plass på de store plenene som dekker hele Torshovdalen, så 2-metersregelen er lett å etterkomme. 

Det er god plass, luftig og godt i Torshovdalen. På mange måter er det en litt skjult perle. Vi har bodd 15 minutters gåtur fra Torshovdalen siden 2013. Det er allikevel først det siste halvåret vi har blitt oppmerksom på denne grønne lungen i byen vår.

img_8200
Dette er urban påskeidyll på sitt beste. Vi tar også med oss hengekøyene på neste tur hit.

Påsketipset mitt i denne litt spesielle påsken 2020 er enkelt: kom deg ut hvis du kan, finn deg en park, heng deg opp eller slå deg ned…og hold avstand. God påske.

Kilder: wikipedia.no og nrk.no

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..