Mallaig – det lille, men viktige trafikknutepunktet på den skotske vestkysten

«Langt vest i det skotske høylandet ut mot storhavet, ligger den lille fiskelandsbyen Mallaig. Her ender også den berømte West Highland Railway og Jacobite damplokomotiv, i tillegg den kjente A830 «Road to the Isles». Mallaig er også en viktig havn for de som skal til og fra de mange øyene langs den skotske vestkysten.»

Med sine rundt 700 innbyggere, gjør ikke denne lille fiskelangsbyen mye ut av seg. Den er allikevel et viktig trafikknutepunkt for de som skal videre fra fastlandet til Armadale på Skye, Inverse i Knoydart, eller til Small Isles-øyene Rúm, Eigg, Muck eller Anna.

3224D83E-9FC1-4B07-8031-7BDED7138495
Havna i Mallaig ligger svært sentralt, men værhardt til i havgapet.

Det meste handler om fisk i Mallaig – naturligvis. Hovedsakelig går det i oppdrettsfisk her, og da med verdens største oppdrettsselskap Mowi ASA, tidligere kjent som Marine Harvest med John Fredriksen bak roret. De aller fleste i Mallaig jobber da også i denne næringen.

De få som ikke jobber direkte med fisk, jobber innen servicenæringen, da det kommer et betydelig antall turister hit om sommeren.  De fleste turistene som da kommer, kommer via damplokomotivet, som trekker tusenvis av turister hver sesong. (Ja, toget er også kjent som Harry Potter-toget.)

Det er i grunnen greit turistene kommer hit med tog, da det nesten ikke finnes parkeringsplasser i sentrum. Du må helt ut av sentrum for å parkere bilen, noe som er helt greit.

EC5A7096-B72B-4CB2-8F9A-0435965F5FB4
I desember er det ikke store aktiviteten ved verftet i Mallaig. Nå foretas kun nødreparasjoner.

I tillegg til verft og havnefunksjoner, har Mallaig også en Killing Station her –  eller det vi kaller en videreforedlingsbedrift på norsk.

Selve oppdrettsanlegget ligger lengre ut i havet – ved øya Lewis. Flere norske brønnbåter jobber med transport av levende fisk fra oppdrettsanlegget og inn til The Killing Station.

Dette anlegget er også offisielle hoffleverandører til Buckingham Palace, og har «The Royal Warrant» stemplet på fiskekassene. (det er de svært stolte av her i Mallaig).

97E4F8CC-7345-4B35-B0CA-24F2C520284D
Jernbanestasjonen i Mallaig. Her syder det av liv om sommeren.

Det kan virkelig anbefales å ta toget til Mallaig. Start i Fort Williams om morgenen, og bruk dagen på en historisk og enestående togreise. Turen går også over den verdensberømte Glenfinnan Viaduct eller «Hogwarts Expressbrua» (intern lenke).

5A262D8D-76F6-4DA1-AD82-7629F12071F6
Saint Patrick’s Roman Catholic Church.

Sentrum er ikke stort i Mallaig. Nå var det lukket og låst de fleste steder. Om sommeren er det allikevel flere åpne spisesteder og forretninger. Disse er hovedsakelig stengt om vinteren. Da vi var her i desember, var det kun ett åpent spisested – puben The Cabin.

Her var det smekkfullt av lokale gjester. Tror vi var blant de eneste som ikke hadde postadresse Mallaig.

BFB3E32D-CBB2-4024-BC41-1980FCDE7781
Bed & breakfast er enkelt å finne her. Nesten annet hvert hus tilbyr en seng og frokost.

Bed & breakfast er en svært vanlig og populær attåtnæring over alt i Storbritannia, så også i Mallaig. Dette gjør at du sliter litt med å finne hoteller her. Når sant skal sies, er det kun ett registrert hotell her.

A4B31676-EBD9-4361-A430-0E246D4DD2F1
Krakken var satt opp som et minnesmerke etter den lokale hedersmannen, ildsjelen og sekretæren i den lokale fiskerfagforeningen Hugh Allen, som døde av kreft i 2004 – 54 år gammel. Han var engasjert i ledelsen av hele 23 lag og foreninger i området. FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

I disse corona-tider ville Mallaig være et flott sted å oppholde seg noen uker. Naturen, havet og utsikten er fantastisk… og du er nesten alene samme hvor du går, så lenge du holder deg unna The Cabin.

Området rundt Mallaig egner seg godt til lange fotturer. Man bør som vanlig kle seg godt, da været i det skotske høylandet endrer seg brått.

CA32764E-CEC3-4F6C-A21A-EF13ABC0C0C0
Havna var full av fiskebåter, klare til å dra ut på feltet.

Selv om de fleste innen fiskeindustrien jobber ved Marin Harvest, er det mange som jobber som tradisjonelle fiskere, hvorav ca 50 % av dette fisket består av rekefiske.

Mallaig sine lokale fiskere står for en produksjon på ca 10 millioner pund årlig (130 millioner nkr), og er en av travleste havnene på vestkysten.

Fremtiden er i disse dager svært usikker for de lokale fiskerne, da skotske fiskerimyndigheter er i ferd med å legge strenge restriksjoner på hvor og hvordan fisket kan utføres langs kysten, og da spesielt til nærområdet til Mallaig.

Dette gjør at fremtiden for mange av innbyggerne i Mallaig er svært usikker, og at 2020 kan bli et vegskille for mange her. I verste fall kan deler av Mallaig bli fraflyttet.

4CFDDD61-00D8-4898-9454-52B7AC4D9F70
Road to the Isles er en kjøretur du vil huske lenge. SKJERMDUMP: GOOGLE MAPS

Står du i Fort William og har med deg bil, som de fleste av oss naturligvis har når vi er her, kan du glede deg til en unik kjøretur langs A830 eller Road to the Isles. Ta deg god tid, da vegen er svært svingete og smal.

Vegen ble anlagt på begynnelsen av 1800-tallet, og hadde kun et kjørefelt (ensporet) frem til slutten av 1900- tallet. Den siste oppgraderingen kom så seint som i 2009.

Du finner mer info om The Road To The Isles her (ekstern lenke)

8BB6DAB6-5D1D-407F-92A2-F79B3AE4B377
Alexandra Hotel i Fort William.

Tips til overnattingssted i Fort William: Alexandra Hotel. Gammelt, men rent og pent. Svært trivelige ansatte og god mat. Sentralt beliggende midt i sentrum.

Fra hotellet er det også kort veg til startpunktet for en fottur til toppen av det høyeste fjellet i Storbritannia, Ben Nevis (kun 1344 m.o.h.)

Skal du kjøre bil i Skotland, les gjerne dette også: Man kjører ikke over fartsgrensa i Skottland (intern lenke).

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..