«Skal du kjøre bil i Skottland, er det TO ting du må huske: nr. 1. Kjør på venstre side av vegen…og nr. 2. Ikke kjør for fort. Begge deler vil du raskt kunne erfare at er er VELDIG DUMT!»
Du har ikke kjørt mange metrene i Skottland før du får påminnelsen om å overholde fartsgrensa. Denne påminnelsen gjentas, og gjentas og gjentas.
Etter ti dager på kryss og tvers i dette fascinerende og flotte landet, lærer man raskt å følge med på skiltingen langs vegen. Noe annet kan bli kostbart. Bøtesatser og annet finner du her (Ekstern lenke).

Min erfaring etter 1550 km på skotske motorveier og små bygdeveger, er at de aller fleste holder fartsgrensen. Jeg tror jeg kan telle på en hånd de som kjørte åpenbart for fort.
Forbikjøringer tilhører også sjeldenhetene i trafikken her. Selv på 4-felts motorveger holder trafikantene seg på venstre side (tilsvarende høyre i Norge) hvis de ikke skal foreta en forbikjøring. I Norge bruker man begge feltene betydelig større grad.

Min klare erfaring er at trafikken er roligere, høfligere og snillere enn i Norge. Man legger generelt inn betydelig bedre sikkerhetsmarginer i kryss med vikeplikt, ved forbikjøringer og avstand til forankjørende.
Man tar rett og slett mindre sjanser. Dette smitter da raskt over til oss turister, som også kjører tilsvarende pent og rolig.

Dette er en interessant erfaring, og ganske uvanlig for en som har jobbet med trafikksikkerhet i over 30 år hjemme i Norge. Hva har skottene fått til som vi ikke klarer her hjemme?
Jeg har kjørt bil i en rekke land på flere kontinenter. Kort oppsummert er Skottland det landet det har vært enklest og triveligst å kjøre bil i.

Mengden kameraer langs vegene er overveldende. Du finner dem bokstavelig talt alle steder. De måler fart, kjøring mot rødt lys og mot flere typer trafikkskilt.

Skottene bruker også flere typer kameraer. Til gjennomsnittsmålinger ser man de gule stolpene og skiltene på lang avstand. Kameraene til punktmålinger ser du aldri. De er åpenbart godt gjemt.
Å holde fartsgrensa er naturlig for en tidligere politimann – som attpåtil jobbet med nettopp trafikk, fart og fotobokser. Når det allikevel blir så ekstremt mange skilt og kameraer, blir det FOR mye. Jeg fikk etter hvert litt «Storebror ser deg»- følelse.

Fokuset ble også ofte rettet litt for mye mot speedometeret og fartsgrenseskiltene, og litt for lite mot de andre trafikantene og de tidsvis svært svingete vegene. Da kan det gå i grøfta…
Apropos grøfta: ulykkesstatistikken i Skottland integreres i Storbritannia sine tall når man ser på de internasjonale årstallene. Siste tilgjengelige statistikk (2017) viste at Storbritannia er verdens tredje beste land i forhold til dødsulykker, bare slått av Norge (nr.1) og Sverige.
Intern statistikk for Skottland alene, viser at de ligger bedre an enn Storbritannia samlet. Uten at jeg har sammenlignet Norge og Skottland direkte, antar jeg at våre land er forholdsvis like – som vi er på så mange andre områder.

Det blir jo da litt interessant å registrere at denne massive bruken at kameraer ikke synes å slå Norges bruk av politipatruljer langs vegene. Norge har – enn så lenge en stor tilstedeværelse av uniformert og sivilt politi langs vegnettet. Dette er nesten fraværende i Skottland.
Langs noen definerte ulykkesstrekninger skiltes det med at politiet overvåker strekningen med sivile biler eller motorsykler. Utenom dette brukes brorparten av politiressursene i stedet på annen type tjeneste.

Selv langs B976 – som er en landsens «single lane road» med møteplasser, like ved dronning Elizabeths Balmoral Castle, langt til skogs i det skotske høylandet var det kameraer.

I tillegg til skilt og kameraer, satser skottene også veldig på vegoppmerking. Foran praktisk talt hver sving var det skrevet SLOW i vegbanen – i begge retninger!
Været i Skottland tillater da også mer bruk av vegoppmerking. Fraværet av snø og is gjør dette anvendbart på en annen måte enn hos oss.
«I Skottland bruker man ikke vinterdekk/piggdekk. De få dagene det skulle være behov, lar man heller bilen stå i garasjen.»
Til å begynne med bremset jeg når jeg så varselet. Etter hvert ble det så ofte og mange at de ble litt oversett.

Du må bruke sidesynet godt når du kjører bil her. Ofte står det kun fartsgrenseskilt på høyre side av vegen – og ofte er de overraskende små.

Kort oppsummering: Du kan gjerne gjøre som i Norge – kjøre litt for fort og satse på at det går bra og at ingen ser deg. Slik er det ikke her til lands. WATCH YOUR SPEED!

Du får mer råd, tips og informasjon om bilkjøring i Skottland her (ekstern lenke).
ALLE FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN
3 kommentarer