Mougins «le vieux village» – den gamle landsbyen, er et kunst- og matmekka

«Landsbyen på den furukledde åsen ligger en kort kjøretur inn i landet fra Antibes og Cannes, er for all tid bundet til Pablo Picasso. Det var her han tilbrakte de siste 12 årene av sitt liv (1961–1973). Han var imidlertid ikke alene her. Her bodde tidvis også Man Ray, Christian Dior og Winston Churchill.»

En ganske tilfeldig kjøretur innover i det skogkledde landskapet innenfor Antibes, resulterte i et fire timers svært som interessant og hyggelig opphold. Ikke visste jeg at Winston Churchill har sittet i skyggen her og malt den lokale kirken.

Selv bykartet i gamlebyen er laget av en kunstner – malt og brent på keramiske fliser.

Mougins ligger mellom parfymehovedstaden Grasse og kystbyene Cannes og Antibes. Du kan reise til Mougins ved å ta fly til Cannes-Mandelieu lufthavn eller Côte d’Azur lufthavn ved Nice.

Samme hvor du snur deg finner du kunstverk.

I moderne tid har Mougins vært besøkt og bebodd av mange kunstnere og kjendiser, inkludert Pablo Picasso, Jean Cocteau, Fernand Léger, Francis Picabia, Man Ray, Arman, Elizabeth von Arnim, Yves Klein, César Baldaccini, Paul Éluard, Yves Saint Laurent , Christian Dior, Winston Churchill, Catherine Deneuve, Édith Piaf, Jacques Brel og sikkert enda flere.

Picasso tilbrakte de siste 12 årene av sitt liv i Mougins (1961–1973), hvor han døde og bodde i en ‘mas’ (våningshus) ved Notre-Dame-de-Vie, som er en liten bakketopp like ved den gamle landsbyen, og ved siden av kapellet fra det 12. århundre med samme navn.

«Kunsten vasker vår sjel fra støvet fra hverdagen. Picasso»

Picasso og hans ånd svever over byen den dag i dag. Hans navn eller bilde av han finnes ru hvert hjørne her.

Picasso sitt hode pryder også inngangen til byen. Kunstneren bak er Gabriel Sterk.

Sett av noen timer når du kommer hit. Stedet har en ro og atmosfære som gjør godt – selv for slike som meg, som egentlig er totalt uten interesse for kunst.

Bare rusle rundt og nyt denne særegne gamle landsbyen.

Er mat mer i din gate enn kunsten, har Mougins en rekke små og mellomstore restauranter. Her finner du alt fra enkle lunsjretter til fulle 5-retters menyer. Restauranten L’Amadier ved inngangen til landsbyen, har endog en Michelinstjerne!

Her trenger man kke briller for å lese menyen. Foto: Laila Kristoffersen

Byen er også vert for den årlige «International Gastronomy Festival of Mougins», eller «Les Étoiles de Mougins». Dette er en internasjonal gastronomisk begivenhet som finne sted i september hvert år.

Vurderte å kjøpe denne, men kona sa ikke overraskende «nei!!!»

Det er faktisk ganske fascinerende å se alle skulpturene her. De står plassert «alle steder» – også rett utenfor husene til lokalbefolkningen.

Har to barnebarn som hadde likt disse.

Rusle gjennom de smale brosteinsgatene for å finne studioer, gallerier og verksteder der du kan kjøpe originale malerier, tegninger og keramikkarbeider.

Dagens kunstnere har åpenbart latt seg inspirere av fordums kunstnere.

Jeg sjekket ikke priser på kunsten her, men jeg fikk inntrykk av at kunstnerne som har studioer her, er rimelig velrenommerte franske kunstnere. Da er sikkert prisene deretter.

Den gamle byen ligger fantastisk flott til, med utsikt til Middelhavet.

På det lokale museet kan du også se verker av Maurice Gottlob, som var politimann i landsbyen før han tok penselen fatt. Flere utenbys kunstnere har også utstillinger her.

Kunstutsalg finner man bak nesten hver dør og vindu her.


Trykk på bildet får å se det stort.

Det kan være greit å vite at det er lagt overraskende godt til rette med flere hundre GRATIS gjesteparkeringsplasser her – noe som jeg daglig erfarer er svært uvanlig i Frankrike.

Det er lett tilgang til byen fra parkeringsplassen.

Det er selvsagt mulig å kjøpe en rekke andre kunstgjenstander, prydkunst, smykker, håndmalte bilder på dine joggesko eller en fransk is. Nyt dagen.

Du finner gamlebyen her:
https://goo.gl/maps/RjDHHCUB5asNuykV9

2 kommentarer

  1. Ja, Mougins er en super liten by som jeg har besøkt et par ganger. Ikke så turistifisert og kommersialisert som et par av nabobyene. Regner med du er der nede nå. Går det greit i pandemitider?

    Liker

    1. Hei. Ja, vi er her nå, og blir her i tre uker. Kjører leiebil på kryss og tvers. Franskmenn er flinke til å tenke smittevern. Vi er fullvaksinerte og føler oss like trygge som hjemme i Oslo.

      Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..