On location i Agent 007 – James Bond’s «Goldfinger» i det sveitsiske Furkapasset

«Det sveitsiske alpepasset har historie tilbake til 1400-tallet, men det var først i 1964 Furkapasset med sine 2436 m.o.h. ble verdenskjent. Bilscenene med Sir Sean Connery som James Bond bak rattet på sin legendariske Aston Martin DB5, resulterte umiddelbart i en eksplosjon i turistmen til både Furkapasset og områdene rundt. Furkapasset var for alltid knyttet til den britiske agenten med rett til å drepe.»

Til minne om Sir Sean Connery (1930-2020)

Bli med på en biltur igjennom Furkapasset og se noen av de mest kjente stedene de legandariske bilscenene fra Goldfinger ble filmet.

«Alle» som passerer her har tatt dette bildet.

I tillegg til James Bond- fans, er dette passet – som de fleste Alpepass, svært populært for motorsyklister. Svingete, smale og bratte veger tiltrekker seg motorsyklister fra hele verden.

Furkapasset er en opplevelse å kjøre igjennom. Beregn i alle fall 2 timer på strekningen. Utsikt og natur er enorm!

Den rundt 31 km lange Furka Strasse strekker seg mellom byene Gletsch og Andermatt. Uoffisielt heter denne strekningen James Bond Street. Søker du på dette navnet på Google Maps, kommer du til dette skiltet:

Det var faktisk litt andektig og høytidelig å stå akkurat her, hvor selveste Sir Sean Connery har vært. Foto: Laila Kristoffersen

Det er opprettet utallige nettsider og blogger om James Bond- locations rundt om i verden. Jeg har derfor plukket litt her og der, og gjengitt litt av det her. (Kildene er kreditert nederst).

Jeg ønsket kun å formidle denne kjekt-å-vite-saken om Furka, siden vi (nesten) tilfeldig kjørte gjennom passet her om dagen. Vi er på vår årlige rundtur gjennom de 6 alpelandene Tyskland, Østerrike, Sveits, Liechtenstein, Italia og Frankrike.

Som bildet under viser, er det mange som kjenner til James Bond Street- skiltet.

Jeg vil rette en stor takk til verdens mest tålmodige ektefelle Laila, som har ventet, fotografert og ventet litt til – på en mann på 58 år, som plutselig ble 16 igjen, da han gjenkjente hus og veger fra filmen…og bare måtte ha ETT bilde til. Og ja, vi kjørte hele passet 3 ganger!

Fornøyd ektemann og blogger

SÅ til locations, og da først Hotel Bélvedère:

Den første av de legendariske scenene: Auric Goldfinger (Gert Fröbe) og hans sjåfør Oddjob (Toshiyuki «Harold» Sakata) kjører nordøstover i Furkapasset, etter å ha passert Hotel Belvédère ved Rhone glacier. James Bond (Sean Connery) følger etter.

1964: Goldfinger’s Rolls Royce Phantom III på veg oppover fra Hotel Belvédère, med isbreen Rhone glacier i bakgrunnen. Foto: United Artists.
2022: 58 år seinere kjører Gråskjeggbloggern på tilnærmet samme sted. Vegen er lagt noe om siden 1964. Foto: Laila Kristoffersen.

Det ikoniske og verdenskjente Hotel Belvédère (ekstern lenke) ble bygget i innersving i en av hårnålsvingene ved Rhone glacier i 1882 av Josef Seiler. Hotellet stengte i 2016. Sean Connery bodde her en kort stund under innspillingen av filmen.

Hotel Belvédère var det mest populære hotellet i Alpene, og har hatt gjester som bl.a. Pave John XXIII og selvsagt Sir Sean Connery.

Den neste location er Hotel Galenstock:

Under innspillingen av Filmen var hotellet svært sentralt. Alle skuespillerne og hele crewet bodde her under det meste av oppholdet.

Kuriositet: Rolls Roycen til Goldfinger kjører i feil retning i forhold til forrige scene fra Hotel Bélvedère, og neste skytescene. Dette ble gjort for å vise den spektakulære utsikten og naturen.

Det er ikke mye mer å si om Hotel Galenstock, annet enn at også dette hotellet er bygget i en innersving. Det fremstår nå som nedlagt.

1964: Goldfinger’s Rolls Royce Phantom III på veg oppover forbi Hotel Galenstock. Foto: United Artists.
2022: Her er ikke mye forandret på 58 år. Selv betongstolpene ser like ut.

Tredje location er skytescenen.

Her står James Bond og ser ned på Goldfinger og Oddjob, som har stanset et par hårnålsvinger lengre ned i passet. På en høyde ovenfor, står Tilly Masterson (Tania Mallet) og skyter mot James Bond.

1964: James Bond står og ser ned på Goldfinger og Oddjob. Foto: United Artists.
2022: 58 år seinere står Gråskjeggbloggern på tilnærmet samme sted. Fotografen måtte av trafikksikkerhets- og HMS-årsaker stå på oversiden av vegen. Foto: Laila Kristoffersen.

Hva så Sean Connery der han stod og kikket utover dalen mot Realp mon tro?

Her er en ganske kvalifisert svar på spørsmålet.

Jeg kunne også skrevet en egen blogg bare om Furkapasset, da dette er et av de flottere passene vi har kjørt over i Alpene. Derfor; er du i nærheten, sett av et par timer og kjør vegen – om du er Sean Connery-fan eller ei.

Merkelig nok ble ingen bloggere eller fotografer/ektefeller skadet under turen. Foto: Laila Kristoffersen.

En siste kuriositet: ved James Bond- skiltet er det også satt opp en minneplate «In Memory of Sir Sean Connery 1930-2020» som spiller kjenningsmelodien fra James Bond når du nærmer deg.

Kilder: United Artists, reelstreets.com

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..