Mercado dos Lavradores i Funchal har solgt frukt, fisk, blomster og fisk siden 1940

«Minst en gang i løpet av oppholdet ditt på Madeira, bør du besøke «Bondens marked» i gamlebyen i Funchal. Ja, det er masse mennesker her – både turister og lokale, men det er vel verdt besøket. Tunfiskhandleren har større kniv enn Crocodille Dundee.»

Dette fascinerende Mercado dos Lavradores – Bondens marked, er vel verdt et besøk. Husk bare å ikke være mett før ankomst. Her får du smaksprøver ved hver en bod, i tillegg til alt du kan kjøpe av salgsglade selgere. Selvsagt bør man besøke kaféene her også.

Utvalget er bare fantastisk – og totalt unorsk.

Markedet er åpent mandag til torsdag 0800 til 1900, fredag fra 0700 til 2000 og lørdag fra 0700 til 1400. Søndag er det stengt.

Selgerne er svært nøye på kvaliteten på varene i hyllene. Her finner du kun prima vare – intet sekunda.

Har du mulighet til å velge dag, er fredag beste dagen her. Da er det ekstra mange selgere her, og utvalget er desidert best.

Ellers er de andre dagene helt flotte også – inkludert den tirsdagen vi var der.

Jeg var så opptatt av innsiden på markedet, at jeg glemte det eksteriørmessige. Takk til got2globe.com for bildebistand.

Art Deco- kunstneren Edmundo Tavares tegnet det særegne bygget med sine tradisjonelle «azulejos», eller paneler av fliser. Markedet har flere etasjer og rommer utsalgsboder med det meste av kortreist frukt, grønnsaker, krydder, gotteri, skinnvarer, blomster og gudene-vet-hva. Det er også et eget fiskemarked og en rekke små restauranter her.

Det bugner av lukter, farger og atmosfære her. 📷 Laila Kristoffersen

I midten av bygget er det en stor åpen plass som også fungerer som konsertpaviljong.

Akustikken er utrolig flott i dette åpne atriet, midt inne i markedet. En enkel gitar fyller markedet med musikk.

Mercado dos Lavradores ble bygget i 1940 for å gi Madeiras innbyggere er sentralt sted å kunne kjøpe og selge lokalt produserte varer av alle slag.

Flere selgere – spesielt damene, benytter den tradisjonelle portugisiske nasjonaldrakten.

Markedet dekker et areal på nesten 10000 kvadratmeter. i underetasjen finner man det kjente fiskemarkedet.

I fiskehallen varierer sortimentet med sesongen – naturlig nok. Det selges mest slirefisk, tunfisk, blekksprut og blåskjell.

Mange ukjente fiskeslag for en landkrabbe fra Norge. Til venstre ligger svart slirefisk – Madeiras spesialitet.

Tunfiskhandlerne imponerte meg mest. Oftest har jeg sett tunfisk delt opp med den japanske Maguro kiri bōchō-kniven, med et blad på 30-150 cm.

Denne tunfisk-selgeren hadde en kniv som overgikk selv Crocodile Dundee.

Her bruker de i stedet en enorm machete-lignende kniv/sverd, så kan gi selveste Crocodile Dundee mindreverdighetskomplekser.

Man skiller enkelt turistene fra de lokale.

Ja, markedet er naturligvis en egen turistattraksjon. Det var flere enn bloggeren fra Oslo som var fascinert over det de så.

Smaksprøver deles rundhåndet ut ved mange boder.

Det er moro å gå rundt og bare se og lukte. Grønnsaksdisken på den lokale Rema eller Kiwi på Løren blekner kraftig etter et besøk her.

Tørket frukt og nøtter er svært populært her.

Skulle du lure – ja du klarer deg fint med å prate engelsk her. Selgerne her er godt vant med å håndtere turister, og mange prater overraskende godt engelsk.

Den beste kaféen finner man på takterrassen.

Markedet blir av mange omtalt som et levende museum. Både det arkitektoniske uttrykket og bruken av markedet har vært den samme siden åpningen i 1940.

Med bakgrunn i Madeiras subtropiske klima, er utvalget av frukt, grønnsaker og fisk ganske enormt her. Som man også ser når man reiser rundt på øya, er det utrolig fruktbart og frodig alle steder.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..