Seiser Alm – virkelighetens melkesjokoladereklame

«Italienske Seiser Alm i Dolomittene har alt; langrennsløyper om vinteren, turløyper om sommeren og fotogene kuer, alt mellom 1800 og 2200 m.o.h.»

De fleste har nok hørt navnet Seiser Alm i forbindelse med at skijentene og -guttene våre har vært her på treningsopphold. Hit valfarter hele verdenseliten – og folk flest, for å gå på langrenn. Grunnen er i tillegg til løypenettet, følelsen av å gå på en høyslette omgitt av fantastiske fjell og natur som gjør deg målløs.

Her ligger mil etter mil med fotturløyper og veger slynger seg innover i landskapet. Naturen blir helt overveldende her vi går, med et kupert slettelandskap omkranset av spisse og storslagne fjell.

imageAldri før har vi hatt følelsen av å gå midt inne i Freia´s melkesjokoladereklame. Det MÅ bare oppleves! Det er en ro og atmosfære her som som er helt unik.

Italiensk skilting er ikke alltid like logisk for oss nordmenn.

Seiser Alm eller Alpe di Siusi som stedet heter på Italiensk, ligger 27 mil sør for München og er lett tilgjengelig for de fleste. Det går til og med buss ned hit fra München.

Alle må parkere ved inngangen til sletten. Videre må man enten bruke beina, ta en av flere gondoler eller benytte den lokale bussen. Bussen går flere ganger i timen og frakter oss greit frem og tilbake gjennom slettelandskapet.

Stiene slynger seg oppover fjellsidene og gir oss en unik utsikt.

Rundt om kring kommer vi over små kafeer og hytter som serverer lokal mat. Her ligger også Murmeltierhütte – Murmeldyrhytta, som bærer sitt navn med rette. Det er et utall av hull i bakken i området rundt hytta. Her regjerer murmeldyrene.

 Denne lille krabaten satt et par meter unna oss. Han var åpenbart vant til mennesker og reagerte ikke på at vi stod i nærheten.

Lokalt produsert yoghurt med stedets bær på Murmeltierhütte.

Nasjonalromantikken blomstrer.

Vær så god, bare benytt toalettet.

Lokale bønder og oppdrettere bruker naturen og dets ressurser.

Man må ikke være i god form for å komme seg rundt og opp i fjellene. Det er et utall gondoler i aktivitet sommer som vinter.

Kollektivmulighetene er svært gode her. Bussen kommer hvert 20 minutt. Her er det også tavler med sanntidsinformasjon. Dette sparer også miljøet for belastningen med privatbiler. Her er det forbudt for privatbiler, med unntak av beboerne på sletta. Også gjester til hotellene innover på sletta må benytte bussen.

Dette er også med på å skape stillheten og roen her.

Saltria er et område innerst på sletta. Her ruver Saslonch med sine 3181 m.o.h.


Vi gjorde et lite forsøk på å bestige Saslonch, men ga opp grunnet svært kraftig vind og synkende temperatur.

Det er også satt ut krakker på sentrale utsiktspunkter. Her der det bare å nyte.

Turmulighetene er uten grenser her. Skiltingen er god og det er lett å finne fram og velge passende løyper. Det deles også ut svært gode turkart.


Rifugio Sasso Piatto, på veg opp mot Saslonch. God mat og overnattingsmuligheter.

Hjemmeside Seiser Alm

3 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..