Fottur til Rifugio Alpe di Tires i italienske Seier Alm

«Skulle Laila og jeg plukke ut ett favorittsted i Alpene, måtte det bli Seiser Alm i Syd-Tirol i Italia. Ubetinget. Seiser Alm er Europas største høyfjellsslette, og ligger på mellom 1680 og 2350 m.o.h. Den høyeste fjelltoppen her er 3343 meter høy. Bli med på en fottur til en av den mange rifugioene (fjellhyttene) her. Dette er himmel på jord.»

Før du leser dagen blogg, les gjerne min tidligere blogg om Seiser Alm – virkelighetens melkesjokoladereklame (intern lenke). Da får du litt mer kunnskap om dette utrolige landskapet.

Fakta: Området her er mest kjent som Seiser Alm, som er det tyske navnet. På italiensk heter det Alpe di Siusi. Selv om området ligger i Italia, bruker Syd-Tirol både tysk og italiensk som dagligspråk. De fleste steder har derfor to navn. Du kan lese mer om dette her (ekstern lenke)

Seiser Alm 2022. Dette er stedet for å leve i nuet, nyte stillheten, naturen…og sin kjære.

De norske skijentene og -gutta stortrives i Seiser Alm om vinteren, mens vi foretrekker sommeren. Lange fjellturer, god mat og et godt hotell – og ikke minst avslapping i bassenget etter dagens topptur. Det er balsam for kropp og sjel.

Favorittoppen vår Plattkofel til høyre av de to toppene. Dagens tur går i retning mot denne, før vi svinger til høyre.

Turen til Plattkofel kan du lese om Topptur til Plattkofel/Sasso Piatto – med utsikt over hele Seiser Alm (intern lenke) Dette er bare en av et stort antall turer man kan velge her i Seiser Alm.

Morgen- eller ettermiddagsbad? Ja takk, begge deler. Glassdøra åpnes automatisk hvis du vil fortsette svømmeturen ut.

Dagens først etappe går med kabelbanen Florian fra Seggiovia opp til Williamshütte. Her er det servering og flott utsikt for de som ønsker en stopp før neste etappe.

Man sparer mange høydemeter i tett skog ved å ta kabelbanen den første etappen.

Fra Williamshütte går det bratt – og da mener jeg bratt, opp til Rifugio Sasso Piatto. Her bør man spare på kreftene og gå sakte.

Utsikten blir bare bedre og bedre. Til venstre ligger Baita Murmeltierhütte med dalens flotteste utedo. Til høyre ligger det klimasertifiserte Almhotel Zallinger med eget kapell.

Rifugio Sasso Piatto. Svært god mat og et perfekt lunsjsted. Siste toalettmulighet på en god stund også.

Dette er også stedet hvor stiene skilles. Tar du til venstre kommer du opp til Plattkopfel-toppen, rett frem til Malga Sasso Piatto, eller høyre slik vi skal – kommer du til dagens turmål: Rifugio Alpe di Tires.

Målet langt i det fjerne – med to markante topper. 📷 Laila Kristoffersen

Man bør sette av dagen til denne turen. Her går man rolig, nyter naturen og utsikten.

Kun en sjokolade som gjelder her.

I sekken bør man ha med både mat, drikke og tursjokolade av beste sort. (Nei, det er ikke reklame – kun fakta). Man bruker dagen på denne turen, og en mat- og kaffepause eller tre må man ha.

«Melkesjokoladekuene» til Freia er her også.

Dolomittene består av dolomittstein, og er ved erosjon blitt gravd ut til ville, bisarre fjellmassiver med bratte vegger og spisse tinder. Området er gjennomskåret av dype daler, som er viktige samferdselsårer og turist veger.

Fascinerende og svært så karakteristiske «Dolomittiske fjell»

Dalene er kjent for sine ypperlige fjellbeiter. Her beiter hester, kuer, sauer og geiter.

Landskapet er grønt og svært frodig.

-Turstier og langrennsløyper i og rundt italienske Seiser Alm har sørget for mange norske triumfer siden stedet ble fast tilholdssted i 1990. Det er ikke feil å si at det er en norsk suksessoppskrift å dra hit, sa kvinnelandslagets trener Egil Kristiansen til Aftenposten i 2010.

Endelig fremme ved rifugioen vår, 2440 m.o.h.

I tillegg til å være dagens mål, er dette også en befaring av fjelltoppene bak hytta. Her går det nemlig en via ferrata-løype over toppen, som vi har blitt anbefalt av kelneren på hotellet vårt.

Konklusjonen ble at vi nå har en god grunn til å komme tilbake i 2023 – da med klatreutstyret vårt.

Life is good!

Rifugio Alpe di Tires har svært gode fasiliteter, mat, drikke, overnatting, toaletter og en liten butikk. https://www.tierseralpl.com/en.html (ekstern lenke)

Prikken over i-en.

Returen til hotellet er like lang, men med nedoverbakke det meste av vegen. Og med en ventende hotellmiddag og en himmelsk spaavdeling, går det greit.

Man er rimelig gåen når man får av seg sko og ryggsekk seint på ettermiddagen på favoritthotellet vårt Saltria (ekstern lenke).

Merkelig hvilken stilling man kan klare å sovne i etter en lang dag med høysletteluft i Seiser Alm. 📷 Laila Kristoffersen

TIPS: Selv på sommerstid, bør man ha med litt varme og vind/regntette klær her. Denne turen ble gjennomført i juli 2022. Som bildene viser varierer temperaturen en god del.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..