Grossglockner Hochalpenstrasse 2.504 m.o.h.

«Grossglockner Hochalpenstrasse er Østerrikes høyeste og mest kjente alpepass. Et perfekt sted å starte en rundtur med bil i Alpene. Når denne er kjørt, har du hatt bilen din høyere enn Galdhøpiggen. En perfekt start på bilferien.»

En kjøretur langs Grossglockner High Alpine Road som den kalles på engelsk, går ikke i glemmeboken med det første. Ulempen er at når man først har vært her en gang, kommer man tilbake – det gjorde vi.

Det beste er at du kommer hit raskere enn du aner. Sett deg på flyet til München International Airport, lei en egnet bil og kjør 220 km sør-østover. Vips, etter snaut 3 timer på flotte veger, er du framme.

Alpevegen er ca 48 km lang og går fra Bruck i Salzach-dalen i nord, via Hochtor Pass, Edelweisspitze og Kaiser-Franz-Josefs-Höhe til Heiligenblut i sør. I ren kjøring tar turen ca. en og en halvtime, men sett av det meste av dagen. Det anbefales også sterkt å kjøre frem og tilbake samme dag. Den bør sees i begge retninger.

img_0392

I Norge er det elgen, i Østerrike er det murmeldyret du må holde utkikk etter. 

img_0394

Naturen er monumental og utrolig vakker.


Fra toppen av Edelweisspitze, ett av flere utsiktspunkter og spisesteder langs vegen.

img_0407

Edelweisspitze (2.571 m.o.h.) ligger et lite stykke unna hovedvegen, og litt høyere enn Hochtor Pass. Det er en svært så svingete brolagt  veg opp hit.

img_0408

Her kan de wienersnitsel.

img_0418

Vegen bukter seg rundt toppene.På baksiden av denne toppen er det også et flott utsiktspunkt. Som alltid er det godt med parkeringsplasser.


Nederst sees Gasthof Fuscherlacke Mankeiwirt (2.262 m.o.h.) Alpevegen går derfra videre sørover opp mot Hochtor Pass.

img_0414

Utsikten ned mot alpevegen fra Edelweisspitze.

img_0393

Langt der framme sees Edelweisspitze.

img_0337

Vegen går videre sørover mot Kaiser-Franz-Josefs-Höhe og Grossglockner – Østerrikes høyeste fjell, 3.798 m.o.h.

img_0382

Grossglockner til venstre.

img_0346

Grossglockner og en nærliggende isbre sett fra Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Gratis parkering i 6 etasjer. Flere fine spisesteder er det her også.

img_0435

Det er godt med overnattingssteder på begge sider av alpevegen. Vår klare favoritt er Chalet Charlotte. Dette er ratet som nr. 1 av 63 temaovernattingssteder rundt Zell am See. Dette er et utrolig koselig og familiedrevet B&B langs Grossglockerstraffe i Fusch. Link nederst.

img_0431

Nicola og Richard Dixon har drevet stedet i 5 år. Hun er engelsk og han er østerriksk. Stedet er oppkalt etter dattera Charlotte. De har lagt sjela si i stedet – det merkes.

img_0385

Når alpevegen er tilbakelagt, er det bare å sette kursen østover. Anbefaler da også Garmisch-Partenkirchen. Den blir omtalt seinere.

Grossglockners hjemmeside

Hjemmesiden til Chalet Charlotte

 

 

 

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..