Redwoodtankene som ble kunstgalleri langs Highway 1

«Skal du kjøre bil på strekningen Los Angeles – San Francisco, bør du ta Highway 1 langs kysten, og ikke den raske og effektive Interstate 5 lenger inne i landet. Når du da først er på Highway 1, beregn en times pause på Coast Gallery & Cafe. Et fornøyelig sted.»

En times kjøretur sør for Monterey – som forøvrig også bør besøkes, kommer man til Coast Gallery i Big Sur. Det ligger 5 meter fra Highway 1 – offisielt kalt California State Route 1. Det er ikke mulig å kjøre forbi uten å se det, da bygget er rimelig karakteristisk.

bilde-29-03-15-20-19-38

Coast Gallery ble etablert i 1958 som et kunstnertilbud for bohemske kunstnere som hadde slått seg ned i området etter 2. verdenskrig. Det holdt den gang til i et annet bygg på samme sted. I 1972 kjøpte Gary og Emma Koeppel galleriet.

Gary (f. 1938) var professor i engelsk fra Oregon, men hadde en drøm om å gjøre noe helt annet enn utdannelsen tilsa. Denne drømmen fikk han oppfylt ved dette kjøpet. Bare 6 måneder seinere ødela imidlertid en 100-årsstorm bygget totalt.

Manglende forsikring gjorde at Gary måtte bygge så billig som mulig, – på et «shoestring budget» som han selv kalte det. Han fikk derfor ideen om å bygge det nye galleriet av gamle og resirkulerte redwood-tønner. Han fikk overta vanntankene til Oak Knoll Naval Hospital. Disse hadde gjort tjeneste i 19 år, og trenge å byttes ut.

bilde-29-03-15-20-20-55

Eksperter har undersøkt treverket og kan fortelle at de er over 2.000 år gamle! Resten av bygget er bygget i de samme gamle materialene som selve tankene.

bilde-29-03-15-20-21-22

Hver av tankene har en diameter på 36,5 fot – 11,1 meter. Dette var også diameteren da de ble bygget til sykehustanker. Årsaken til dette eksakte målet, var for å hedre verdens største gjenlevende redwoodtre, «The General Sherman» i Giant Forest Sequoia National Park.

bilde-29-03-15-20-21-34

En rekke kunstnere har permanente utstillinger i galleriet, både ute og inne.

bilde-29-03-15-20-20-39

Blant kunstnerne som har sine verker utstilt her, kalles bygget «The Bank». Årsaken er enkel: her ligger alle verdiene til kunstnerne.

Det er også en rekke internasjonalt kjente kunstnere blant utstillerne her, forteller Gary, som fortsatt eier og driver galleriet.

bilde-29-03-15-20-22-31

I 2. etasje er det en hyggelig kafé med varm og kald mat, kaffe og kaker. Her er det vel verdt å ta en pause og nyte utsikten utover Stillehavet.

Les mer om galleriet her

 

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..