Utrolig hvor grenseløst norsk man blir 17. mai i utlandet

«For andre år på rad har Gråskjeggbloggern stått med klump i halsen når «Ja, vi elsker dette landet» blir sunget utenfor Den norske Sjømannskirken i New York, under – May 17 th Norwegian Constitution Celebration Day. Her står jeg sammen med unge og gamle nordmenn og deres familier fra store deler av østkysten for å feire 17. mai. Ja, vi elsker dette landet.»

Allerede flere kvartaler før man kommer fram, forstår man at man er på rett veg. Her er det rene folkevandringen av stivpyntede barn og voksne, norske flagg og god stemning. Ja, det er vår og 17. mai i New York City!

Link til FILM fra toget finner du nederst i bloggen.

IMG_2729

Forholdene kunne ikke blitt bedre: drøyt 30 grader, blå himmel, hundrevis av feststemte nordmenn og amerikanere, pølser, Solo, is og vafler – og hele E 52nd Street mellom 1st Avenue og 2nd Avenue HELT FOR OSS SELV! Her blir det feiring.

IMG_2738

Her er det rikelig med merchandise for de som ikke har med selv. Som sagt; nordmenn blir VELDIG norske i utlandet. Her gikk det unna.

IMG_2740

Amerikanske helsemyndigheter sier at kirken ikke har lov til å selge mat på gata.  Derfor selger de kuponger – som helt lovlig kan «byttes» i pølser, Solo, is, vafler, kaker og kaffe – på gata. Helt logisk.

IMG_2759

Sjømannskirken stiller med en rekke artister og god underholdning. I år var bl.a. Hanne Sørvaag på scenen med minikonsert. Hun og flere holdt også kafékonsert i kirken seinere på ettermiddagen.

IMG_2774

Ja, man er i en storby. Allikevel ble stemningen intim og god, og så norsk man kan få til i en verdensmetropol.

IMG_2750

Et norsk-amerikansk innslag med norsk folkedans kombinert med amerikansk hip-hop. Utrolig kult.

IMG_2745

Sjømannskirken er et naturlig samlingspunkt for nordmenn i utlandet. Trenger man hjelp, noen å prate med, en vaffel eller man bare er akutt melkesjokolade-syk, er dette rette stedet.

IMG_2793

Her er selve kronjuvelen i kirken – norske-hylla! Her har mang en utflyttet nordmann stått med tårer i øynene og spist melkesjokolade, eller kjøpt fiskeboller eller brunost. Her har de «alt».

IMG_2796

Selv Krystall grønnsåpe og makrell i tomat blir behandlet som gull her. Les mer om kirka her

IMG_2792

Inne i kirka får man kjøpt norske karbonadesmørbrød, rekesmørbrød, bløtekake, marsipankake – skikkelig norsk retro-mat. Stemningen er høy og nasjonalfølelsen blomstrer.

Kirka får hjelp av en liten hær med frivillige, både her inne og ute. Spesielt norske studenter i New York liker å hjelpe til.

IMG_2785

Dagens absolutte høydepunkt er selvsagt 17. maitoget. Her er alle med. Lengden slår nok en del av togene i utkant-Norge.

IMG_2789

Når toget kommer utenfor den stengte gata «vår», går den videre på fortauet rundt hvartalet. Trafikken er så tett og travel at det ville blitt totalt kaos hvis et norsk tog skulle rote det til enda mer.

Og ja, vi blir sett på som rare og muligens «nutcases» av travle New Yorkere som uforvarende havner midt i toget. Se film her

IMG_2760

Stille etter festen. Kl. 1800 er festen over. Da har gata vært okkupert av Norge et drøyt døgn. Ryddemannskapene gjør jobben sin og snart er E 52nd Street åpen for trafikk igjen.

Tusen takk til kirka og alle de frivillige som gjorde dette til en nasjonal festdag. Ja, vi kommer tilbake – garantert!

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..