Sjømannskirken og vafler – et lite stykke Norge i utlandet

«Vi befant oss i New York City og trengte sårt et sted å parkere kofferter og verdisaker noen timer før avreise fra JFK. Kort tid etter en mail til Sjømannskirken om bagasjeparkering, kom svaret: «Hei Trond, Dere er hjertelig velkomne til å sette kofferter hos oss, så lenge vi får by på kaffe og vafler.»

Det endte med vafler, kaffe, grøt, privat omvisning i kirken, og hyggelig prat med flotte mennesker. Dette er Sjømannskirken i et nøtteskall – et lite stykke Norge i utlandet.

IMG_2745

Når sant skal sies, var en av årsakene til at vi havnet i New York City akkurat i midten av mai, ønsket om å feire 17. mai ved nettopp Sjømannskirken. Kirken ligger svært sentralt til på Manhattan, med adresse 317 East 52nd Street, og er et perfekt sted å feire hvis man er byen.

Her er 17. mai-bloggen  fra årets feiring.

IMG_3026

Ved ankomst til Sjømannskirken, ble vi tatt i mot av daglig leder og sjømannsprest Øyvind Kvarstein (t.h.) og diakonal medarbeider Håvard Osland. Bedre representanter for Sjømannskirken tror jeg ikke man finner.

I bakgrunnen skimtes deler av den kjente butikkhylla med norske matvarer – som har alt fra fiskeboller til melkesjokolade.

IMG_3028

Sjømannskirken er åpen for alle og har en rekke funksjoner i tillegg til det å være en kirke. Sjømannskirken er en institusjon for norske reisende i utlandet, og har vært det siden 1864. «Kjærka» – som svært mange sjømenn kaller den, er et sosialt og kulturelt møtested også for dem som sjelden eller aldri går i kirken hjemme i Norge. Her kan man bare stikke innom og slå av en prat, få praktiske råd og tips, eller få krisehjelp hvis man er i en vanskelig situasjon.

IMG_3027

«Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet» er en norsk frivillig organisasjon, grunnlagt i 1864 i Bergen. Den het i begynnelsen «Foreningen til Evangeliets Forkynnelse for Skandinaviske Sjømænd i fremmede Havner». Sjømannskirkene er tilknyttet Den norske kirke og har hovedkontor i Bergen.

Sjømannskirken ønsker i dag å være et kirkelig, kulturelt og sosialt møtested for alle nordmenn i utlandet. Organisasjonen har kompetanse på kriseberedskap og familierådgivning og finnes på alle kontinenter. I løpet av ett år har kirken omkring 900 000 møter med mennesker over hele verden, og utfører et omfattende sosialt arbeid.

IMG_3034

Ett av varemerkene til Sjømannskirken er vaflene. Ikke sjelden står utflyttede nordmenn med klump i halsen og spiser norske vafler, mens tankene går tilbake til gamlelandet.

Gråskjeggbloggern kan bekrefte at de var usedvanlig god og smakte akkurat slik norske vafler skal i utlandet.

IMG_3033

I Sjømannskirken møtes man ikke bare over en kaffekopp, her tar man praten over risengrynsgrøten.

IMG_3035

Mitt yndlingsmotiv: sjekk mannen helt til høyre i bildet. Laptopen trengte lading, og nærmeste ledige kontakt var der i hjørnet.

Dette viser hvordan man bruker Sjømannskirken – praktisk og folkelig.

IMG_3037

Sjømannskirken har er flotte og moderne lokaler, bygget for å dekke de mange oppgavene de har.

IMG_3039

På toppen har de også en flott veranda. Her er det grilling og forskjellige arrangementer i sommerhalvåret.

Vil du vite mer om Sjømannskirken og hvor du finner dem, les her

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..