Kaldbrygget nitrokaffe – not my cup of tea!

«Fyll en mugge med kaldt vann, fyll på en passende mengde kaffe, og la det stå og brygge i 24 -72 timer i romtemperatur. Filtrér deretter kaffen og sett den i kjøpeskapet. Steg to – for de viderekomne, tilsett NITROGEN. Vipps: kaldbrygget nitrokaffe!»

JEG ER GLAD I KAFFE, men hadde frem til nå aldri hørt om kaldbrygget nitrokaffe, til tross for at det har eksistert – i allefall i USA siden 2011. Her på berget tok det ennå noen år før det ble vanlig i de litt sære kaffekjenner-kretser. Nå i dag får du kjøpt det i en rekke matbutikker.

6802B571-A7F3-401C-81C2-0357CDFD0BD6

NITRO COLD BREW COFFEE- eller bare «NCB», ble første gang servert i det nå nedlagte kaffehuset The Queens Kickshaw på Broadway, New York City – i allefall i følge Esquire Magazine, som omtalte saken i 2011.

Prosessen med kaldbrygging har vært kjent i årtider, men ingen hadde tidligere fått den sære ideen med i å tilsette nitrogen.

Og bare så det er sagt; dette er IKKE iskaffe, og kan ikke på noen måte sammenlignes med det, da både prosess og tilberedning er helt forskjellig.

517FFED5-79AD-441C-945D-CA8294CCC569

TAPPER KAFFE FRA FAT. Nå er det ikke lenger bare øl som renner fra tappekranene. Både i USA og i flere europeiske land serveres nå kaffen iskald og med sprudlende nitrogen. Den tappes også gjerne i nedkjøpte glass.

Kluet med denne typen brygging og nitrogentilsetning, skal være at man får en kremete konsistens, en søtlig smak og et skum som til forveksling kan ligne Guinness. Drikken er sukkerfri, og skal ikke trenge ytterligere tilsetninger.

Kaldbrygget kaffe har også mer koffein enn espressoshots, så det er ikke en kveldsdrikk.

CB55C61E-1199-45A3-9C02-BB64B1B02EFE

TESTPANELET SAMLES. Mine gode venner og tidligere kollegaer Marte Flaathen (t.h.) og Reidun L. L. Sørlie bistod med sine godt over middels utviklede smaksorganer og klare meninger. Det var da også Marte som tipset meg om boksenes eksistens. I tillegg bistod min kone med en test seinere på dagen.

De som ikke har et kaffetappekran rundt hjørnet, kan kjøpe den på boks – noe jeg gjorde. Boksen koster 20 kroner inkludert pant, og inneholder 0,33 liter.

802168EA-41D2-4E47-BC69-EA7585EECE89

SHAKEN – NOT STIRRED. I følge bruksanvisningen på nett, skal boksen ristes en god stund før den åpnes – for å få fram nitrogeneffekten i kaffen. Dette kommer imidlertid ikke fram når man kjøper den på butikken.

89C37E65-99F6-43A3-B08D-4A1C998840D8

RISTES FØR ÅPNING, ja vel…?!?! Alle som har åpnet en brusboks som er ristet, vet hva som skjer. Man må derfor utstyre seg med servietter før man åpner boksen. Vi har åpnet fem bokser, og det fosset over hver gang.

672C7D33-817B-48CD-B236-60488800C76C

TESTPANELET MENER: “lukter vørterøl”, “ettersmak av brent kaffe”, “utvannet halvgammel kaffe”, «lite smak», «dette var stusselig», «nei, dette vil jeg ikke drikke opp» – var noen av uttalelsene fra vårt uformelle panel.

Vår samstemte konklusjon var at dette var en skikkelig nedtur. Vi smakt oss ferdige – og tømte ut resten. Ikke fant vi den kraftige og gode kaffesmaken, ikke fant vi den omtalte søtsmaken, og ikke fant vi den kremete konsistensen.

C3FF0839-0E5D-4FEC-AFB1-78C13EDDC196

KONKLUSJONEN ER KLAR: Boksen hadde et tiltaltende utseende og design, men innholdet var totalt udrikkelig. Aldri mer.

Jeg håper virkelig at kvaliteten på den kaldbryggede nitrokaffen som serveres via tappekran er bedre enn dette.

Vil du derimot lese om en god kaffeopplevelse, les om Rosati – The espresso is bliss in a cup

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.