Kaldbrygget nitrokaffe – not my cup of tea!

«Fyll en mugge med kaldt vann, fyll på en passende mengde kaffe, og la det stå og brygge i 24 -72 timer i romtemperatur. Filtrér deretter kaffen og sett den i kjøpeskapet. Steg to – for de viderekomne, tilsett NITROGEN. Vipps: kaldbrygget nitrokaffe!»

JEG ER GLAD I KAFFE, men hadde frem til nå aldri hørt om kaldbrygget nitrokaffe, til tross for at det har eksistert – i allefall i USA siden 2011. Her på berget tok det ennå noen år før det ble vanlig i de litt sære kaffekjenner-kretser. Nå i dag får du kjøpt det i en rekke matbutikker.

6802B571-A7F3-401C-81C2-0357CDFD0BD6

NITRO COLD BREW COFFEE- eller bare «NCB», ble første gang servert i det nå nedlagte kaffehuset The Queens Kickshaw på Broadway, New York City – i allefall i følge Esquire Magazine, som omtalte saken i 2011.

Prosessen med kaldbrygging har vært kjent i årtider, men ingen hadde tidligere fått den sære ideen med i å tilsette nitrogen.

Og bare så det er sagt; dette er IKKE iskaffe, og kan ikke på noen måte sammenlignes med det, da både prosess og tilberedning er helt forskjellig.

517FFED5-79AD-441C-945D-CA8294CCC569

TAPPER KAFFE FRA FAT. Nå er det ikke lenger bare øl som renner fra tappekranene. Både i USA og i flere europeiske land serveres nå kaffen iskald og med sprudlende nitrogen. Den tappes også gjerne i nedkjøpte glass.

Kluet med denne typen brygging og nitrogentilsetning, skal være at man får en kremete konsistens, en søtlig smak og et skum som til forveksling kan ligne Guinness. Drikken er sukkerfri, og skal ikke trenge ytterligere tilsetninger.

Kaldbrygget kaffe har også mer koffein enn espressoshots, så det er ikke en kveldsdrikk.

CB55C61E-1199-45A3-9C02-BB64B1B02EFE

TESTPANELET SAMLES. Mine gode venner og tidligere kollegaer Marte Flaathen (t.h.) og Reidun L. L. Sørlie bistod med sine godt over middels utviklede smaksorganer og klare meninger. Det var da også Marte som tipset meg om boksenes eksistens. I tillegg bistod min kone med en test seinere på dagen.

De som ikke har et kaffetappekran rundt hjørnet, kan kjøpe den på boks – noe jeg gjorde. Boksen koster 20 kroner inkludert pant, og inneholder 0,33 liter.

802168EA-41D2-4E47-BC69-EA7585EECE89

SHAKEN – NOT STIRRED. I følge bruksanvisningen på nett, skal boksen ristes en god stund før den åpnes – for å få fram nitrogeneffekten i kaffen. Dette kommer imidlertid ikke fram når man kjøper den på butikken.

89C37E65-99F6-43A3-B08D-4A1C998840D8

RISTES FØR ÅPNING, ja vel…?!?! Alle som har åpnet en brusboks som er ristet, vet hva som skjer. Man må derfor utstyre seg med servietter før man åpner boksen. Vi har åpnet fem bokser, og det fosset over hver gang.

672C7D33-817B-48CD-B236-60488800C76C

TESTPANELET MENER: “lukter vørterøl”, “ettersmak av brent kaffe”, “utvannet halvgammel kaffe”, «lite smak», «dette var stusselig», «nei, dette vil jeg ikke drikke opp» – var noen av uttalelsene fra vårt uformelle panel.

Vår samstemte konklusjon var at dette var en skikkelig nedtur. Vi smakt oss ferdige – og tømte ut resten. Ikke fant vi den kraftige og gode kaffesmaken, ikke fant vi den omtalte søtsmaken, og ikke fant vi den kremete konsistensen.

C3FF0839-0E5D-4FEC-AFB1-78C13EDDC196

KONKLUSJONEN ER KLAR: Boksen hadde et tiltaltende utseende og design, men innholdet var totalt udrikkelig. Aldri mer.

Jeg håper virkelig at kvaliteten på den kaldbryggede nitrokaffen som serveres via tappekran er bedre enn dette.

Vil du derimot lese om en god kaffeopplevelse, les om Rosati – The espresso is bliss in a cup

 

8 kommentarer

 1. Hei!
  Så bra dere testet produktet vårt Synd dere ikke likte det.
  Vi har nå kommet med to nye varianter med tilsatt smak. Lyst til å smake, ta kontakt så ordner jeg prøver til dere:)
  Mvh Torgeir Østenengen
  Salgssjef JOH JOHANNSON Kaffe

  Liker

  1. Hei.
   Svært hyggelig at du tok kontakt.
   Mitt eminente testpanel er varslet om henvendelsen, og stiller (noe reservert) opp til testing.

   Vi liker jo alltid utfordringer – og da særlig de som spises eller drikkes.

   Mvh Trond Kristoffersen

   Liker

 2. Hei!
  Grunnen til at jeg fant denne anmeldelsen er egentlig sjokket jeg fikk av denne drikken. Jeg er mer glad i kald kaffe i alle varianter, enn varm. Måtte sjekke om jeg hadde fått en dårlig batch. Liker smaksatt kaffe, gjerne melk/fløtebassert og lager gjerne en god iskaffe selv. Fant denne i kjøla på Meny og tenkte det var spennende å prøve. Satt dessverre igjen med samme oppfatning som dere. Kanskje gi det en sjanse-om det dukker opp noe smak/melk i. Etter to slurker gikk resten i sluket.
  Deres anmeldelse var identisk med min opplevelse.
  Mvh Trygve

  Liker

  1. Hei Trygve. Dette var svært interessant å høre. Takk for at du tok deg bryet med å skrive til meg.
   Som du sikkert har sett, har jeg fått en melding fra salgssjefen hos produsenten.
   Vi får håpe de kommer med et bedre produkt etter hvert.

   Kommer tilbake med ny blogg hvis det blir noen utvikling i brygget.

   Mvh Trond Kristoffersen

   Liker

 3. Første gang jeg kom over produktet kjøpte jeg 15 bokser med en gang fordi de kostet 17kr boksen pluss pant og har 60mg koffein/100ml som sammenliknet med redbull 32mg/100ml er en betydelig oppgradering rent økonomisk så vel som i effektiviteten. Jeg jobber 100% natt som sykepleier og koffein er min beste venn. Samme opplevelsen som dere forøvrig. Første boksen åpnet jeg i bilen på vei hjem fra butikken. Jeg drikker ikke traktekaffe til vanlig en gang uten melk så dette var ren straff for mine smaksløker.

  Det jeg derimot har funnet ut er at hvis man tilsetter kaffen litt melk og isbiter i et glass er dette en gudesendt gave! Jeg varierer mellom styrk, tines nye melk med smak av sjokolade og kaffe, eller sjokolademelk uten sukker og med lite fett. Det er fantastisk!

  Liker

  1. Hei og takk for svært interessant informasjon og erfaringer.
   Dette burde være av interesse for produsent/importør også.
   Jeg bringer den videre i dialogen produsenten har invitert til.

   Mvh Trond

   Liker

 4. Hei. Kom over bloggen din etter at vi prøvde nitrokaffe fra coffee of the world, og spurte oss selv om det faktisk finnes noen som liker dette? Verste vi har smakt på årevis, og som håndverkere har drukket mye dårlig kaffe. Drakk to slurker(en hver) og resten gikk i vasken.

  Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..