Hønsesuppe i Hønse-Lovisas hus ved Akerselva

«Har du lest Oskar Braatens bok «Ungen» kjenner du begrepet. Huset med ca. 200 års lokal arbeiderhistorie ved Akerselva – med navn etter en av bokas rollefigurer, er i dag kulturhus og kafé. Huset eies av Oslo kommune, er registrert av Byantikvaren som et verdifullt kulturminne…og serverer Oslos garantert beste hønsesuppe.»

Selv om du ikke har lest boka, har du muligens hørt om Hønse-Lovisa (ekstern lenke) allikevel? Hun var i boka en av mange omsorgsfulle kvinner som passet barn for alenemammaer – mens disse måtte jobbe for å skaffe seg og barna sine mat. Oskar Braaten ble selv passet av en nabokone, mens mora hans var på jobb i tekstilfabrikken ved Akerselva.

img_5077-1
Hønse-Lovisas hus ligger godt skjult under store trær like ved Akerselva , vis-a-vis lokalene til fabrikker, sagbruk og mølle.

Huset ble oppført tidlig på 1800-tallet for byskriver Mogens Lauritzsøn. I 1846 ble det bestyrerbolig for Tukthusets stampemølle (anlegg for bearbeidelse av tøy og skinn).

Arbeidere fra Foss spinneri bodde her i 1870-årene. 100 år etter, i de radikale 70- årene, ble huset okkupert av kunststudenter. På 1980-tallet tok forfatter Sigbjørn Hølmebakk over og satte huset i stand igjen.

img_5097
På sommerstid er det «stinn brakke» her. Da er tunet fyllt opp av bord og stoler. Huset ligger tett på Beierbrua og Akerselva.

Siden 1995 har Hønse-Lovisas hus vært kulturhus for Bydel Sagene. Fra 2007-2017 ble det drevet av Anne Mette Hegdahl. Fra 2018 drives det av Oslo Museum/Arbeidermuseet. Kafévirksomheten står nå firmaet Anne på landet for.

img_5078
Det er trangt om saligheta hos Hønse-Lovisa. De som ikke får plass inne, finner alltids plass ute.

Det serveres enkle og god retter hos Hønse-Lovisa. Vaflene stekes mens du venter, så ferskere blir de ikke. Kaffen er også nykvernet og god.

img_5080
Signaturretten hos Hønse-Lovisa er naturligvis hønsesuppe.

Går du en tur langs Akerselva, er dette stedet for en kaffe- eller matpause. Kafèen er åpen tirsdag til søndag fra 1100-1700.

img_5083

Hønsesuppa var usedvanlig god, men så hadde den jo de rette ingrediensene – inkludert byggryn.

img_5098
«Fabrikkjentene» bronseskulptur av Ellen Jacobsen fra 1986.

På den andre siden av brukaret til Beierbrua, står statuen «Fabrikkjentene» Beierbrua er en av de eldste bruene over Akerselva. Den ble i Oskar Braatens litteratur kalt fabrikkjentenes bru. Denne måtte jentene passere hver dag til og fra jobb.

På oppslagstavlene ved de to inngangene til Hønse-Lovisas hus, finner du informasjon om aktuelle arrangementer og muséer i nærområdet.

Kilder: oslomuseum.no, wikipedia.no, industrimuseum.no

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..