«Strekningen mellom Ruggeribrua øverst i Nydalen og brygga til Akerselva Trebåtforening på Grønland er drøyt 5 km lang, og frister med et utall bruer, små koselige spisesteder og kafeer, badeplasser, krakker og steder å bare sitte og nyte livet. Om du vil gå eller sykle er opp til deg.»
Samme om du er fastboende eller besøkende i Oslo, er en tur langs Akerselva en svært så avkoblende og trivelig opplevelse. Her rusler du i varierende omgivelser fra det gamle Ruggeriet som ble oppført i 1906 øverst i Nydalen, gjennom det urbane og hypermoderne Nydalen og Nydalen Utepark, via Hønse-Lovisas hus og den fargerike kafeen Syng, til du ender opp ved Akerselva Trebåtforening midt i det multikulturelle og pulserende Grønland.
Ruggeribrua ble bygget i 1906 og koblet Ruggeriet og resten av hovedfabrikkanlegget til Nydalens Compagnie AS. Selskapet var et tekstilindustriselskap grunnlagt i 1845 – ett av flere lignende fabrikker langs Akerselva.
Gang- og sykkelvegen går tidvis på begge sider av elva sørover. Dette gjør at man har flere muligheter til å utforske nye kriker og kroker av elva, selv om man har gått eller syklet den tidligere.
Kunsten er å ta seg god tid, og ikke haste seg frem. Sykler du – husk også trafikkreglenes bestemmelser om fart når du passerer fotgjengere. Her er det mange små barn, barnevogner og hunder – som ikke har gjennomført trafikalt grunnkurs, eller lært å se seg for. Dette er ikke strekningen for treningssykling.
Fra Gullhaug bru har du god utsikt over elva, Nydalen Utepark og de små fossefallene både ovenfor og nedenfor brua. Brua ble satt opp på tidlig 1800-tall, og lå da inne på området til Christiania Spigerverk. Trebrua ble byttet ut med en jernbru i 1885.
I Nydalen finner man en mengde kafeer og spisesteder. Dette er også et fint startsted hvis du ønsker å ta rusleturen til fots, og kommer hit med t-bane. Nydalen t-bane ligger i bygget til venstre.
Nydalen har gjort det samme som danske Århus – gjort elva til et sentralt og tilgjengelig element i byen. Elva er heller ikke dypere enn at du kan vasse mange steder.
Nærheten til Akerselva gjør denne strekningen ekstra trivelig. Kjøp deg en kaffe og sett deg på elvekanten og sleng beina i vannet.
Er du ute etter et pent brukt kunstverk, eller noe annet gammelt og slitt, har du muligheten her.
Jerusalem bro er en gang- og sykkelvei som stod ferdig i 2011. Brua går fra sørsiden av Bjølsen valsemølle og over til vestsiden av Akerselva. Broa er 124 meter lang og S-formet, og er bydel Sagenes tusenårsprosjekt.
Navnet «Jerusalem» stammer fra et lokalt småbruk fra 1699 med samme navn.
Det finnes en rekke små evjer, kriker og kroker hvor man kan nyte stillheten og badevannet.
Flere steder går sykkel og gangveien på begge sider av elva. Da er det bare velge den ene siden i dag, og den andre neste helg.
Flere steder passerer man parker og områder som passer perfekt til en liten piknik eller pust i bakken.
Rett ovenfor Vøyenfallene (bak buskene midt på bildet) ligger Hønse-Lovisas hus. Her bør du stoppe og smake på suppa eller noe annet godt fra menyen. Vi falt pladask for suppa. Les mer her: Hønse-Lovisas hus (intern lenke).
Aamodt bro ble bygget i 1852 og har den kjente inskripsjonen på den ene brostolpen «100 mand kan ieg bære, men svikter under taktfast marsch»
Skiltet var alvorlig ment som en advarsel da brua var ny. En fransk bru med samme konstruksjon hadde rast sammen da et regiment soldager marsjerte over den i 1850.
Lillebjørn Nilsen sang om brua og skiltet i sangen «Far har fortalt».
Så kommer man til Nedre foss, Grünerløkka studenthus, Grünerhagen og Vulkan. Her er det et yrende liv, lekemuligheter for store og små, og en rekke spisemuligheter.
Litt lenger sørover langs elva kommer man til en liten gangbru. Den ligger i enden på Ingens gate.
Ingens gate er et uoffisielt gatenavn som skal ha bakgrunn i at det ble forsøkt å få noen til å ta ansvar for brøyting og vedlikehold av gangveien, men hverken kommunen eller noen andre var villige til det.
I 2005 ble det satt opp et eget gatenavnskilt for å markere denne ansvarsfraskrivelsen. I dag har navnet blitt «nesten» offisielt – ved at det finnes på en rekke kart og Google Maps!
Brua er også et yndet fotosted – som for dette brudeparet.
På Syng kan du ta en kaffepause…og synge karaoke, hvis du er av den typen.
Mulig det er studenter fra Stykejernet kunstskole som har hatt eksamensoppgave med å utsmykke fuglekassa til venstre i bildet?
Dekoratørene har gjort en glimrende jobb her. Godt kamuflert i tillegg til å gli godt inn i omgivelserne og miljøet.
Hausmanns bro ble bygget i 1892 av Christiania veivesen. Den ble breddeutvidet med 16 meter i 1986, for å dekke trafikkbehovet. Den originale brukonstruksjonen er bevart.
Så er vi ved veis ende i dag: Akerselva Trebåtforening, med Vaterlandsparken til høyre.
Foreningen jobber for å gjenskape en levende trebåtkultur i Akerselva, og skriver på sin hjemmeside: Vi mener at vakre båter langs elvebredden er en berikelse forbybildet, og at tilstedeværelse og aktivitet e med på å løfte og trygge området på Vaterland. Et levende trebåtmiljø i bykjernen vil puste liv ien tradisjonsrik kultur som er i ferd med å forsvinne.
Ja, jeg er så enig.
Kilder: wikipedia.no, lokalhistoriewiki.no, akerselvatrebaatforening.org