Kafé Øks i Fredrikstad – en lokal kulinarisk og kulturhistorisk perle

«Kombinasjonen av glitrende omtaler etter et raskt Googlesøk og et tilsynelatende merksnodig navn, gjorde lørdagens kafévalg i sommerlige Fredrikstad såre enkelt. Om vi ble fornøyde med valget? Et ubetinget ja – og vi skal tilbake!»

Et besøk i Fredrikstad innbefatter flere «obligatoriske» komponenter: Gamlebyen, Byferga, rusletur langs elva…og en god kafé. Hva er vel da mer naturlig enn å stikke innom Kafé Øks i Cicignonparken – i bydelen Cicignon, når du allikevel skal til eller fra Gamlebyen via Byferga ved Cicignon fergeleie? Å gå til Øks fra fergeleiet tar deg to minutter!

I nordenden på Cicignonparken ligger dette staselige huset, som i tillegg til å huse Kafé Øks, også huser Østfold Kunstsenter.

For de av oss som ikke er lokalkjente, virker navnet på bydelen Cicignon svært så utenlansk. Bydelen har da også sitt navn etter den nederlanske oberstløytnanten Jean Gaspard Cicignon, som satte sitt tydelige preg på utviklingen av Fredrikstad.

Du kan lese mer om bydelen via linken til lokalhistoriewiki.no

Kafé Øks byr på førsteklasses servering og service, her representert ved Ola Halvorsrød og Sirapim.

Kafé Øks drives av konditor Tormod Pettersen – lokalt kjent som driver av Bølgen Konfektverksted. Siden han så behov for et eget utsalgssted, startet han opp Kafé Øks.

Det noe spesielle navnet er forøvrig ikke noe mer merkelig en at det er akronymet til Østfold Kunstsenter. (Jeg hadde vel sett for meg en noe mer makaber bakgrunn).

Helt unødvendig å fortelle at alt på menyen lages lokalt…

Huset vi sitter i – Fergestedsveien 5, ble bygget i 1856 av grosserer og trelasthandler Halvor Bjørneby. Han var en av byens mest prominente og respekterte borgere.

I perioden 1931-1980 var dette Sjømanns- og Navigasjonsskolen, med unntak av 1940-45 da tyskerne inntok huset.

Østfold Kunstsenter flyttet inn i 1991, og Fredrikstad Kunstforening i nabobygget i 2009.

Skal du virkelig nyte eiendommen under ditt besøk, sitt ute.

Et stalltips ved besøk her: kom tidlig – helst i det de åpner dørene. Her blir det raskt fullt på verandaen.

Vi kom helt tilfeldig 5 minutter før de åpnet dørene. Og takk for det. Da kapret vi to av de beste bordene på verandaen.

Dette er da også rett sted å tilbringe tiden med gode venner, slik min beste halvdel og jeg gjorde. Takk for en flott dag sammen, Mette og Terje.

Bedre utsikt skal man lete lenge etter i Fredrikstad.

De gamle historiske grusgangene og trappene er restaurert de siste årene. Vollene i Cicignonparken er en del av det opprinnelige forsvarsverket til Gamlebyen.

I plankebyen Fredrikstad serverer man naturligvis desserten på en skiferbelagt planke.

Med utsikt over hele Cicignonparken, Glomma og Gamlebyen, senker freden og sinnsroen seg. Her sitter man lenge. Det ble kaffepåfyll 3 ganger før jeg klarte å stoppe.

Sommerutstillingen holder åpent hele sommeren.

Når vi først er inne på temaet mat, anbefaler jeg også denne:

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..