Etterdønningene på Key West – 10 dager etter orkanen «Ian»

«Er det NOE som er sikkert på Key West, så er det at nye orkaner kommer, og at innbyggerne på øya reiser seg igjen. Orkanene slipper man bare ikke unna hvis man ønsker å bo her. Siden 1998 har 4 orkaner truffet øya: «George» i september 1998, «Wilma» i oktober 2005, «Irma» i september 2017, – og nå i september 2022 «Ian». MEN, selv om man må aksepterer at orkanene kommer, det er lov å bli lei!»

Orkansesongen kommer hvert år i tiden 1. juni til 30. november. Statistikken viser allikevel at det er ekstra utsatt her fra midten av august til midten av oktober. Heldigvis kommer det ikke orkaner som «Ian» hvert år, men de kommer ofte nok!

Kreftene har vært voldsomme på øya.

Vi startet dagen i Homestead, sør for Miami etter frokost. Når man skal kjøre US 1 – Florida Keys Overseas Highway er en 182 km lang unik kjøreopplevelse (intern lenke), må man starte tidlig, og bruke hele dagen.

Målet med turen var å se om det var mulig å kjøre helt ned til Key West, og i tillegg få et inntrykk av skadeomfanget 10 dager etter. Den første uka, var det strenge restriksjoner på kjøring i hele Monroe County (fylket Key West ligger i).

Enorme mengder inventar ble ødelagt. Fylket jobber intenst med å kjøre det bort så raskt som mulig.

Boligeiere, leietakere, forretningsdrivende og andre jobber intenst for å fjerne skadet og ødelagt inventar og eiendeler. Varmen gjør at det er ekstra påkrevende å få det ut av huset for å forebygge ytterligere skader og ikke minst invasjon av rotter og andre andre skadedyr.

Foreløpig er det bare de kjente hanene og hønene som inspiserer søppelbergene langs gatene her.

Selv om alle er i god gang med oppryddingen, vil det ta tid å komme helt i orden. Oppryddingsjobben er enorm, og utstyret de har til disposisjon er begrenset her på Key West. De sentrale myndighetene må prioritere ressursbruken, da det er mange – spesielt på vestkysten, som har det så mye verre.

Her i krysset Seminole Street og Alberta Avenue, er det stille.

Ved de profilerte hotellene har store Emergency Response Team for lengst rykket inn. Ved Casa Marina Key West, Curio Collection by Hilton, (bildet under) jobbet et stort antall med å tømme og tørke hotellet.

Enorme aggregater, en hel arme med ansatte og søppelbiler som kjører i skytteltrafikk.

Key West ligger offisielt 1 m.o.h. Det høyeste punktet ligger på 5,49 m.o.h. Ikke rart det blir vått her!

Geographic Names Information Systen, U.S. Geological Survey

Det kan også nevnes av arealet på Key West er på skarve 18,76 km2, og har en befolkning på drøyt 26 000. Totalt i hele Monroe County bor det ca 76 000 mennesker.

Det slående navnet på denne stengte boulevarden er naturligvis Atlantic Blvd.

Atlantic Blvd. går parallelt med Atlanterhavet langs den sørlige stranda og kysten på Key West. Som det skimtes midt på bildet, har man laget enorme sandmoloer langs det meste av stranda. Tusenvis av tonn med sand ble tømt langs og på stranda, for å forsøke å hindre de enorme bølgene som kom inn fra sør.

Den tidligere så eksklusive og private stranda til ett av Conrad Hilton sine hoteller.

Teknikken med å lage etablere sandmoloer fungerte rimelig bra mange steder på øya. Hadde bølgene fått slå fritt innover, hadde skadene og ødeleggelsene blitt betydelig større.

Det vil ta tid å fjerne all sanda rundt på øya.

Fortsatt flyter vannet flere steder på Key West. På grunn av sand og søppel som tetter sluk og drenering, vil det ta tid å bli kvitt alt vannet.

Også den verdensberømte Duval Street, har fått sin den av vann. 📷 Laila Kristoffersen

Til tross for skadene rundt om på øya, er livet tilsynelatende normalisert seg her. Både på dag og kveldstid, går livet sin vante gang, med svært «relaxed lifestyle». Det skal mye til å stresse en innbygger på Key West.

«Don’t worry, be happy» gjelder her også.
Roen har i stor grad senket seg, og hanen regjerer gata.

På den mer maritime delen av dagliglivet her på Key West, er det også mye å ta tak i. Ødelagte, sunke og smadrede båter ligger alle steder.

Det er lenge til denne flyter igjen. Det var også slått flere store hull i skroget.

Det er registrert rundt 26 500 båter i Monroe County. En ikke ubetydelig del av disse fikk skader under orkanen. Mange sank, eller ble kastet på land.

Kapteinen venter på kran.

Det antas å ta flere måneder å få alle store og små båter og yachter tilbake i vannet, eller opp fra bunnen.

Havnene og vikene var fulle av slike syn.

Utrolig nok mistet ingen livet på Key West under orkanen. Dette kan nok i en viss grad skyldes at man har lang erfaring med orkaner, samt at de var godt forberedt. Allerede dagen etter orkanen, var skolene åpne, og de fleste forretningene var i gang igjen.

Flere og flere innbyggere tar hensyn til orkan når de bygger nytt.

Som en kuriositet kan jeg fortelle at boligforsikring på Key West koster «litt mer» enn hjemme i Norge:

En bolig til rundt 1, 6 millioner nkr. koster i snitt 58 000 nkr. i året. En bolig til 4,7 millioner nkr. koster i snitt 135 000 nkr. i året.

Og slik øker det suksesivt. Ikke rart mange ikke har forsikring på huset sitt.

Sett bort i fra Miami, er Key West det dyreste fylket i Florida å forsikre sin bolig i.

5 kommentarer

  1. Kjære dere. Tusen takk for denne flotte reportasjen og Lailas fine bilder. Det er viktig informasjon vi får fra dere. Vi sitter jo her og har det trygt og godt. Ha det best og god tur videre. Klem.

    Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..