Seven Mile Bridge og Fred the Tree – på veg til Key West

«Av de totalt 42 broene som er en del av US 1 – Florida Keys Overseas Highway, er Seven Mile Bridge den ubestridt lengste og mest berømte. Brua går også over kanalen som forbinder Mexicogulfen og Floridastredet. Dagens Seven Mile Bridge overtok i 1982 for Old Seven Mile Bridge – på folkemunne bare «Old Seven», som opprinnelig var bygget som jernbanebru, helt til en orkan ødela den i 1935. Her bor også Fred the Tree!»

Seven Mile Brigde (nå Old Seven Mile Bridge), var en viktig del av visjonen til Henry Morrison Flagler. Han var en av USA’s desidert rikeste menn, og eide bl.a. Florida East Coast Railway.

Hans visjon var å forlenge jernbanen sin fra Miami og helt ut til Key West. Dette ville knytte for første gang knytte The Keys til fastlandet. For å nå dette målet, måtte han bl.a. krysse stredet mellom Mexicogulfen og Floridastredet. En strekning på rundt Seven Miles.

Ny og gammel bru står side om side. Deler av den gamle brua er svært populær som fiskeplass for lokale sportsfiskere – som det er svært mange av langs The Keys. 📷 Gråskjeggpiloten

På begynnelsen av 1900-tallet var dette en nesten umulig oppgave. Brua kostet da også 30 millioner dollar, da den stod ferdig i 1912. Dette tilsvarer rundt 2,11 milliarder 2021- dollar, og var en av verdens lengste på den tiden.

Den nye og gamle Seven Mile Bridge står side om side det meste av strekningen. Flere steder er deler av den gamle jernbanebrua brukt videre i konstruksjonen av bilbrua. 📷 Gråskjeggpiloten

Byggingen ble forstyrret og satt kraftig tilbake under orkaner i 1906, 1909 og 1910. Jernbanebrua var i drift mellom 1912 og 1935. I 1935 kom århundrets kraftigste orkan, den beryktede Labour Dag Hurrican, som ødela milesvis med jernbaneskinner, bruer, utslettet hus og bygninger på flere øyer, og tok en rekke menneskeliv.

Flagler bygget aldri opp igjen jernbanen, men solgte vegretten på de 42 øyene til staten Florida, som bygde bilveg på den tidligere jernbanestrekningen fra Miami til Key West…og resten er historien om The Overseas Highway (intern lenke).

I østenden av Seven Mile Bridge, ser man godt de kraftige havstrømmene i vannen under brua. Her er det livsfarlig å bade, men svært gode fiskeforhold.

Dagens Seven Mile Bridge strekker seg 6,765 miles (10887,5 m) – altså snaut seven miles, over åpent vann mellom øyene Knight´s Key og Little Duck Key. Den blir ofte referert til som «Verdens åttende vidunder».

Det er lagt godt tilrette for å raste, fiske, bade og sykle i hver ende av brua. 📷 Gråskjeggpiloten

Seven Mile Brigde har også vært med i en rekke kjente filmer som James Bond: License to Kill, 2 Fast 2 Furious, Mission Impossible III, The Haunted Mansion, True Lies, CrissCross, Up Close & Personal og I am Number Four and Leverage.

Det er faktisk en opplevelse å kjøre Seven Mile Bridge. Prøv du også! 📷 Laila Kristoffersen

Den nye brua ble bygget mellom 1979 og 1982. Den gamle brua Old Seven, het egentlig Knights Key Brigdge, og er nå oppført i National Register of Historic Places.

Den gamle brua har nå et åpent parti ved øya Pigeon Key. Her var det opprinnelig en svingebru, som gjorde at høye båter kunne passere. 📷 Laila Kristoffersen

Old Seven Mile Bridge erstattet fire opprinnelige jernbanebruer: Knights Key Bridge, Moser Channel Bridge, Pacet Channel Viaduct og Pigeon Key Bridge.

I østenden av brua finner man også Florida Keys Overseas Heritage Trail, hvor du kan gå eller sykle ut til Pigeon Key Marine Science Center, en strekning på 3,4 km.

Ved østenden av brua anbefaler jeg å ta en stopp ved Sea View Seven Mile Bridge, eller Sunset Grille & Raw Bar, rett over gata. Her er det flott utsikt og flotte muligheter til en rusletur langs Florida Overseas Heritage Trail.

Det verdensberømte «Fred the Tree» har selvsagt egen Facebook-profil. 📷 Laila Kristoffersen

Vestover brua etter å ha passert Pigeon Key Marine Science Center, kommer man til superkjendisen Fred. Hold kameraet klar, da bilde av Fred må tas I FARTA! Det er forbudt å stanse her, og du må holde en minimumshastighet på 40 mph.

Fred the Christmas Tree 📷 Fred the Tree Facebook

Fred the Tree er et australsk pine tree, eller furu. Fred har vokst opp fra vegkanten, og har fått stå og vokse i fred i alle år. Opprinnelsen er noe usikker, men eksperter mener «han» har kommet som et korn via fugleskit. Australsk furu er som navnet sier ikke hjemmehørende her, men Fred har stått i mot saltsprøyt, orkaner, hete og vind.

Tips: Florida Highway Patrol håndhever trafikkreglene strengt her. Følg trafikkreglene og skiltingen.

For de teknisk interesserte, kan jeg fortelle at brua omfatter 440 spenn, og på det høyeste er det en klaring på 65 fot, eller 20 meter for båter.

Brua transporterer også vann, da den bærer Florida Keys-akvadukten, som leverer vann vestover til. Den inneholder også telekommunikasjonskabler til alle øyene vest for brua.

En fascinerende og minnerik opplevelse å kjøre frem og tilbake på Seven Mile Bridge. 📷 Gråskjeggpiloten.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..