US 1 – Florida Keys Overseas Highway er en 182 km lang unik kjøreopplevelse

«Florida Keys Overseas Highway fører US Route 1 (US 1) gjennom Florida Keys fra Key Largo til Key West. Denne vegen har nå fått status som en All-American Road. Keys-motorveien er den eneste All-American Road i Florida. Det er den høyeste anerkjennelsen som er mulig under National Scenic Byways-programmet etablert av den amerikanske kongressen i 1991.»

Bare 30 andre veier i USA har fått den prestisjetunge tittelen som All-American Road. Under National Scenic Byways-programmet kan veier anerkjennes som National Scenic Byways eller All-American Roads basert på deres arkeologiske, kulturelle, historiske, naturlige, rekreasjons- og naturskjønne kvaliteter.

Mile Marker Zero. Denne unike vegen har startpunkt midt i Key West, i krysset Whitehead St. og Fleming St. 📷 Laila Kristoffersen

For å oppnå All-American Road-status, må en gjennomfartsveg ha egenskaper av nasjonal betydning og funksjoner som ikke finnes andreæ steder, noe som gjør den til et besøksmål i seg selv. Det mest nærliggende eksemplet er vel «alle vegers mor» – Route 66.

Sørvestenden av Seven Mile Bridge går inn på Little Duck Key. Neste øy er Missouri Key og deretter Ohio Key. 📷 Gråskjeggpiloten

At denne vegen er et reisemål i seg selv, kan både Laila og jeg bekrefte. Vi kjører den nå for tredje gang (2007, 2015 og 2022), og jeg sitter her bak rattet på en Ford Mustang Convertible, er ganske salig i blikket og nyter hver meter og hvert sekund av reisen.

Life is good! Her er selve reisen målet. 📷 Laila Kristoffersen (selvsagt)

Florida Keys Overseas Highway ble ferdigstilt i 1938, og inneholder hele 42 broer over vannet i Atlanterhavet, Florida Bay og Mexicogulfen. Ja, den dekker faktisk 3 egne havområder!

Vegen uten ende. Seven Mile Bridge sett i retning nordøst. 📷 Gråskjeggpiloten

De 42 broene inkluderer den verdensberømte Seven Mile Bridge ved Marathon, som strekker seg 6,79 miles (10,9 km) over åpent vann, og blir referert til som «verdens åttende vidunder».

Henry Flaglers byggverk. Til høyre for The Overseas Highway ligger den gamle jernbanebrua. 📷 Gråskjeggpiloten

Store deler av vegen er bygget på kjøreretten til Overseas Railroad, som var Key West-utvidelsen av Florida East Coast Railroad.

Vegen ligger helt i vannkanten på det meste av strekningen. Det ligger også ekstremt utsatt for uvær. 📷 Gråskjeggpiloten

Overseas Highway følger en sti som opprinnelig startet i 1912 da Standard Oil-millionær Henry Flagler fullførte utvidelsen av sin Florida East Coast Railroad fra Miami til Key West.

Jernbanebrua ble påført enorme skader under orkanen i 1935. 📷 Gråskjeggpiloten

Byggingen av motorveien begynte etter at jernbanen sluttet å operere på grunn av skade fra en orkan i 1935. Grunnlaget for dagens veg innlemmet noen av de originale jernbanespennene.

En av mange båtramper langs vegen mot Key West som nå er midlertidig stengt 📷 Laila Kristoffersen

Selv om The Keys slapp lettere unna orkanen Ian enn man en tid fryktet, er skadene allikevel enorme langs øyene. Langs vegen ser man resultatene.

Skadene er store mange steder. Det lå ytterligere 6 båter sunket like ved disse.

Som sagt er reisen mellom Key Largo og Key West selve målet. Beregn derfor en hel dag på strekingen HVER veg. Bruker du mindre, vil du gå glipp av SÅ mye.

Får snart klippekort her vi. 📷 Laila Kristoffersen

Du må beregne en rekke stopp og avstikkere i løpet av turen. Et totalt MUST er naturligvis den kjente No Name Pub på Big Pine Key. En oppdatering av den gamle bloggen min (intern lenke) kommer snart.

Værutsatt. Her forsøker man å sikre seg noe mer mot flom.

Under veis på en av de mange avstikkerne våre, ser vi også at de lokale myndighetene tar mer og mer hensyn til det økende havnivået, og de mange orkanene og flommene som til stadighet rammer The Keys. Flere og flere av husene bygges nå på påler. En del har gjort det i åresvis, men ikke alle har lært – ennå.

Er forberedt. Noen har vært ute en orkan-natt tidligere.

Ellers er det bare å være nysgjerrige når man kjører langs The Keys. Det er utrolig mye å se og oppleve her.

Hos Port Nautical Gift på Vaca Key, er utvalget…maritimt.

Man får kjøpt det meste langs vegen her.

Hobby nr 1. Sportsfiske er utvilsomt den dominerende hobbyen her.

Aldri har jeg sett så mange sportsfiskebåter til slags, til utleie eller hengende bak en bil som her.

Stables i høyden. Det er tusenvis av båter å velge mellom. 📷 Laila Kristoffersen

Når man så etter en lang dag (dessverre) er fremme, venter enda flere opplevelser på Key West.

Sunset Celebration. Hver kveld feires den verdensberømte solnedgangen på Mallory Square på Key West.

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..