Topptur til Westliche Karwendelspitze og lunsj langs Mittenwalder Klettersteig

«Dagens Alpetur starter i Tyskland, går via Østerrike og tilbake i Tyskland. Det blir kabelbane, fottur, via ferrata til toppen av Westliche Karwendelspitze og langs Mittenwalder Klettersteig,  samt lunsj på 2 385 moh. Dette blir en dag i grenseland – ofte med ett bein i hvert land.»

Bare 20 minutters kjøretur sør-øst for tyske Garmisch-Partenkirchen, ligger den idylliske bayerske landsbyen Mittenwald. Mittenwald er utgangspunktet for dagens fjelltur, som egentlig består av to separate toppturer…eller nesten tre.

img_4130
En luftig start på turen.

Som sedvanlig starter vi turen med en kabelbane: Karwendelbahn (ekstern lenke) – som også er tysklands nest lengste. Her får man en fantastisk utsikt over Mittenwald og fjellområdene rundt. Vi løftes fra 938 til 2 254 moh. over en distanse på 2 486 meter.

img_1477
Karwendelbahn Bergstation med den berømte Bergwelt Karwendel – et «teleskop» med et informasjonssenter om naturen i området.

Det er verdt turen bare å komme seg opp til Karwendelbahn Bergstation. Her er det restaurant og flere enkle fotturer – for de som ikke vil på topptur med klatreutstyr.

img_4137
Målet for tur 1: Westliche Karwendelspitze, med det velkjente korset på toppen.

De av oss som har med ryggsekk full med klatreutstyr, fortsetter umiddelbart videre oppover. Vi har tross alt to-tre fjellturer foran oss.

Westliche Karwendelspitze er en flott tur selv for uerfarne turgåere. Den er også fullt mulig å gå uten via ferrata-utstyr, selv om deler av den krever at man mestrer høyden. Går du uten sikringsutstyr bør det være oppholdsvær, da fjellet tidvis er noe glatt…og faller du da, faller du langt.

img_4154
Øverst midt på bildet sees toppen som er utgangspunktet for tur nr 2. Mittenwald nede til høyre.

Fra toppen av Westliche Karwendelspitze, går turen litt nedover, før den går oppover igjen mot neste topp…og den virkelige utfordringen i dag: via ferrata-ruta Mittenwalder Klettersteig.

img_4172
Dagens største utfordring: to topper langs Mittenwalder Klettersteig.

Mittenwalder Klettersteig går langs eggen på fjellet, før den svinger ned mot dalen og avsluttes i Mittenwald. Den første delen langs eggen er en via ferrata-rute. Siste delen ned mot dalen er en ren fottur. Vi går kun langs eggen – frem og tilbake.

img_4180
Siste mulighet til å tømme blæra…og sende noen ord til de høyere makter.

Denne ruta anbefales ikke uten via ferrata-utstyr. Den er ikke så teknisk krevende, men man skal være stødig på foten og tåle høyden. Ruta kan gåes i begge retninger.

Noen ruter er enveisregulerte, men da står det skilt om dette. Årsaken er at det kan være vanskelig å møtes noen steder.

img_4184
Utstyret er montert og vi er klare til dagens store opplevelse: Mittenwalder Klettersteig. FOTO: Trivelig navnløs tysk fjellklatrer.

Ruta er godt sikret og har nye og godt sikrede bolter og stålwire. Så lenge man er fokusert og bruker sikringsutstyret riktig, er dette en opplevelse. Utsikten er fantastisk, og man ser milevis rundt seg. Man ser også over til Tysklands høyeste fjell Zugspitze (egen link) og Grossglockner, Østerrikes høyeste fjell.

img_4190
Lang opp og enda lenger ned.

Turen ansees som middels krevende. Stedvis føler man på høyden, da det er brålangt ned.

Det er registrert hele 22 via ferrataruter i Mittenwald. Av disse er Mittenwalder Klettersteig den mest kjente.

KLETTERSTEIG er det tyske ordet for «klatresti», «jernsti» eller «klatresti med wire». I Norge brukes i stor grad det italienske og opprinnelige ordet «via ferrata» – som på engelsk oversettes til «iron road».

Du kan lese mer om via ferrata på bloggen min her: The Kaiserjäger Trail – via ferrata’ens vugge.

img_4194
Et par steder var det så bratt at det var festet jernstiger i fjellsiden.

De fleste som tar Karwendelbahn tar en ordinær fottur i fjellheimen her. Det er derfor god plass og ingen kø langs Mittenwalder Klettersteig. Her kan man bruke den tiden man vil og nyte utsikten.

img_4237
Lunsjpause med medbragt Kvikk Lunsj naturligvis.

Lunsjutsikten blir ikke den samme igjen når man har vært her.

img_4234
Selv en blogger blir «mo i knærne» med en slik utsikt. FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN.

Da er vi fremme ved vendepunktet vårt. Utsikten er majestetisk og enorm.

img_4176
Tilbakeblikk til  dagens første topp: Westliche Karwendelspitze.

Tilbake på startpunktet for via ferrataruten, ser vi tilbake til Westliche Karwendelspitze. Man kan gå flere alternative fotturer herfra.

img_4279
Tunnelen er 430 meter lang og ender på toppen av nedkjørselen via Dammkar.

Tilbake ved Bergstation, bør man ta seg tid til å gå tunnelen til utsiktspunktet på toppen av nedkjørselen til alpinløypa via Dammkar. Det er en svært så fuktig og trolsk tur – nesten en kilometer tur/retur.

img_4273

Du kan lese mer om vinteraktivitetene her (ekstern lenke).

Trenger du overnatting i området, anbefaler jeg stamstedet vårt: Hotel Trifthof – Garmisch-Partenkirchens beste garni (B&B)

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..