Ta Gornergrat Bahn til himmels i sveitsiske Zermatt

«Å reise med tog i Sveits er generelt en nytelse – å ta Gornergrat Bahn fra Zermatt til toppen av Gornergrat er bare en himmelsk opplevelse. Du får også panoramautsikt til ikoniske Matterhorn

Litt historikk og teknisk informasjon før avreise: Fjelljernbanen Gornergrat Bahn ble åpnet i 1898. Dette var den første elektriske fjellbanen i Sveits. Den er den nest høyestliggende jernbanen i Europa (etter Jungfrau Bahn), og den høyeste friluftbanen i Europa!

Bedre utsikt får man sjelden fra en jernbanestasjon. «Toblerone-fjellet» Matterhorn i bakgrunnen.

Toget er et såkalt «cogwheel train», eller tannstangbane. Toget har et tredje hjul, et tannhjul, som ligger mellom de vanlige hjulene. Dette er nødvendig siden det er så bratt. De vanlige hjulene har ikke nok friksjon til å klatre oppover eller bremse nedover.

Den ikoniske utsikten fra Zermatt til Matterhorn starter rett etter avgang. 📷 Laila Kristoffersen

Tips: Sørg for sitteplass på HØYRE SIDE i kjøreretningen ved avreise. Da får du best utsikt mot Matterhorn. Velg tilsvarende VENSTRE SIDE på returen.

Å få se Matterhorn uten skyer tett på, er ikke et dagligdags syn. Ofte er toppen helt eller delvis dekket av skyer – som «hekter seg fas»t i dragsuget rundt toppen.

Reisen oppover går sakte og rolig, med flere stopp under veis. Her er det rikelig med tid til å nyte utsikten på begge sider.

Turmulighetene er nesten uendelige i området. Godt skiltet og spisemuligheter flere steder.

Man bør sette av hele dagen til denne turen. Ta gjerne en av de første turene opp, da er trafikken minst. Da får du også maksimalt ut av dagen i denne fantastiske naturen.

Det er store og høye vinduer på toget. Her er det lagt til rette for å se mest mulig.

Togbilletten er en hopp-av-hopp-på-billett, som gjør at du kan går av hvor du vil og ta en fottur, for så å ta toget videre. Mer info om avganger og priser finner du her: https://www.gornergrat.ch/en/pages/prices-gornergrat-bahn (ekstern lenke).

Anbefaler spesielt å hoppe av på Riffelberg stasjon og ta en kaffe- og kakepause ved Riffelhaus 1853. Egen blogg kommer om turmuligheter i området.

Kaffepause ved «Hotel Restaurant Riffelhaus 1853» i 30 grader og en utsikt vi aldri vil glemme. 📷 kvinnelig servitrise/hobbyfotograf på restauranten.

Gornergrat Bahn tar deg fra sentrum i Zermatt på 1604 m.o.h. til Gornergrat stasjon på 3089 m.o.h. på 45 minutter.

Ja, man tar toget til himmels! Hva skal man si om dette?

Herfra er det mulig å gå enda litt høyere, til «3100 Kulmhotel Gornergrat» – på (ja, du gjettet det) 3100 m.o.h. Bak hotellet er det ytterligere en utsiktsplatform hvor du kommer enda noen meter høyere.

Etter en togtur som kunne vært enda lengre, er vi fremme. Opplevelsen og synsinntrykkene i det man går ut av toget er totalt mindboggeling!

På toppen her må du ta deg svært god tid. Mer om dette i en egen blogg om ikke lenge. Utsikten er storslagen.

Det er bratt og klart behov for tannstang-teknologien her.

Gornergrat-toppen er omgitt av 29 fjelltopper på over 4000 m.o.h. Man ser også flere isbreer, inkludert Gornergratbreen.

Er du interessert i å ta en annen svært flott tannstangbane til en fjelltopp, bør du lese om denne ved Garmisch-Partenkirchen: https://trondkristoffersen.no/2017/02/13/med-kabelbane-og-tog-til-tyske-zugspitze-2-962-m-o-h/ (intern lenke).

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..